Osijek
DAN OBRANE GRADA

Svijeće kod Kapelice Kraljice mira
Objavljeno 4. prosinca, 2020.

U znak sjećanja na 5. prosinca 1991. godine, kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu, odlukom Gradskog vijeća taj datum se od 2018. obilježava kao Dan obrane grada Osijeka.  U znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sve hrvatske branitelje čelnici Osijeka i Osječko-baranjske policije položili su danas cvijeće i upalili svijeće kod Kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave. 

Pored kapelice otkrivena je i spomen-ploča svim poginulim policajcima. Kako je izjavio Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, tijekom Domovinskog rata poginula su 64 policajca u Osječko-baranjskoj županiji.

Počast svim osječkim braniteljima odala je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika, Dragan Vulin, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije te izaslanstvo braniteljskih udruga koje je vodio predsjednik Koordinacije udruga branitelja Osječko-baranjske županije Antun Blažević. 

U najžešćem napadu u Domovinskom ratu u Osijeku je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a jedna se osoba još uvijek smatra nestalom. D.Ku.

Najčitanije iz rubrike