Regija
SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA VINKOVCI

“Tekstilci” izradili šest tisuća maskica
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Maskama su prvo opremili školu, pa ih donirali i izrađivali po narudžbi, a sada ih i prodaju. Rade prigodne božićne maske
VINKOVCI

Srednja strukovna škola Vinkovci, uz druga zanimanja, školuje učenike za zanimanja krojač i modni tehničar, pa u školi imaju šivaće strojeve i ostalo što je potrebno za izvođenje praktične nastave za te smjerove. Nakon što je Ministarstvo obrazovanja predstavilo upute za izvođenje nastave u novim epidemiološkim okolnostima, škola se našla u nezavidnoj situaciji jer zgradu dijeli s još dvjema školama, gdje svakodnevno fluktuira velik broj učenika i nastavnika i jasno je bilo da se razredi neće moći dijeliti na mnogo manjih skupina jer prostora za to jednostavno nema.

- Srednja strukovna škola Vinkovci uključila se u izradu zaštitnih maski još tijekom proljeća. Nepovoljna epidemiološka situacija ponukala nas je na kreativnost, ali i dobro djelo, po čemu je naša škola uvijek poznata i uvijek se rado odaziva. Iako se na tržištu nude različite maske, odlučili smo se za izradu kvalitetnijih dvoslojnih pamučnih maski. U izradu maski uključeni su svi učenici i nastavnici u sektoru tekstil. Nastavnice su svoje znanje i kreativnost prenijele na učenike, koji uvijek rado prihvaćaju nešto novo i rado se uključuju u humanitarne akcije. U počeku smo izradili maske za nastavnike i učenike naše škole, a zatim smo ih ili donirali ili izrađivali po narudžbi. Za nastavnike i učenike izrađeno je oko 1500 komada, a do danas je izrađeno ukupno oko 6000 komada. Od prošlog tjedna maskice su u prodaji, a dostupne su u dva modela različitih uzoraka. Izrađivali smo maskice za Udrugu multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije s njihovim logom. Maskice smo poklonili svim hrabrim ženama koje se bore s tom bolešću. Izradili smo dječje maskice za OŠ M. A. Reljkovića u Cerni, odjele za fiziku i kemiju, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, MUP, Udrugu za osobe s invaliditetom Bubamara, trgovačko društvo Eurco d.d., Hrvatsku liječničku komoru i brojne poduzetnike u vinkovačkom kraju. Izrađivali smo i maskice u povodu Martinja, a krenuli smo i u izradu prigodnih božićnih maskica. Cijene maskica vrlo su pristupačne i dostupne svima - kaže ravnatelj Srednje strukovne škole, Domagoj Bujadinović, dodajući kako izrađuju maske šarenih uzoraka kako bi ovu novonastalu “normalnu” situaciju učenici prihvatili što pozitivnije. Nada se kako su ovom inicijativom bar malo pomogli roditeljima učenika i da će učenici rado nositi maske, koje su uz puno truda i rada šivane, kako ističe, u svrhu njihova što sigurnijeg boravka u školi.

Na upit predsjednice Udruge MS tim Hrvatska osoba oboljelih od multiple skleroze Mirjam Jukić, čijim je članovima hitno bila potrebna velika količina maskica u povodu obilježavanja Međunarodnog dana oboljelih od MS-a u rujnu, vinkovačka srednja škola odlučila je sudjelovati u tom projektu. Nastavnici i učenici zajedno su prionuli poslu izrade maski, a Udruga je naručila dodatnu količinu za podjelu i nakon Nacionalnog dana kako bi svim članovima Udruge na terapijama osigurali masku.

Miroslav Flego
Senzibilizirati učenike za oboljele od MS-a
- Vinkovačka škola odmah se javila na naš upit, a odlučili smo da baš učenici rade maske jer na ovaj način i njih senzibiliziramo i učimo indirektno o tome kako je živjeti s multiplom sklerozom, od koje u Hrvatskoj boluje više od 7000 osoba. Ravnatelj i profesori škole prepoznali su naš cilj te maskice izrađuju po simboličnoj cijeni koja pokriva tek trošak materijala. A posebno je zanimljivo što logotip naše udruge rade kao vez, a ne kao naljepnicu, te je maska posebna i ima za sve nas drukčije značenje - kaže predsjednica Udruge MS tim Hrvatska, Mirjam Jukić.
Mirjam Jukić

predsjednica MS tima

Oboljeli od multiple, osobito na drugoj liniji terapija za usporavanje bolesti, iznimno su oslabljenog imuniteta
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike