Osijek
U OSJEČKOM HNK-U

O ženama u vukovarskom paklu 1991.
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Violeta Grdić, Dušica Zeko i Mira Vrdoljak - tri su heroine čije su priče proživljene u Vukovaru prepričane na daskama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Riječ je o programu "Žene Vukovara – od priče do razgovora”, u izvedbi nacionalne prvakinje drame HNK u Zagrebu Branke Cvitković, prvakinje drame HNK u Osijeku Sandre Lončarić te ravnateljice drame HNK u Osijeku Petre Bernarde Blašković. Moderator ovog emocijama nabijenog programa bio je Božidar Popivić, dok su u glazbenom dijelu programa sudjelovali sopranistica Ivana Medić, violinistica Bela Nagy, Veronika Branežac na violi te na violončelu Maja Iljovski i Irena Kranjčević.

Nakon programa, koji je zbog pandemije koronavirusa, odnosno činjenice da je broj posjetitelja u kazalištu ograničen, održan i putem live streama, moderator je iz gledališta pozvao trojicu muškaraca, a bili su to radijski voditelj Mario Ćutek, poznati osječki sportaš Dražen Dogan te glumac HNK Vjekoslav Janković. Iz perspektive muškaraca progovorili su o teškom položaju žena za vrijeme rata, priznajući da su upravo žene nosile golem teret na leđima, s obzirom na to da su neke od njih bile braniteljice, a neke skrbile da sačuvaju svoje obitelji i sebe u vihoru rata.

- Ovo je projekt svih nas, prije svega žena i muškaraca s kojima sam razgovarao proteklih desetak godina na terenu u Vukovaru, dokumentirao radove i prijateljevao s njima. Važno je što su ove tri žene dale privolu da se ispriča njihova priča, a sudjelovanje u hramu kulture stvara novi doživljaj proživljenome - ocijenio je moderator.

Buran se pljesak prolomio kad je svaka od Vukovarki stala pokraj "svoje” glumice koje su, pak, svojim glumačkim ekspresijama potresno prikazale težine svega što su prošle ove tri žene. Dakako, još je mnogo žena koje su na svoj način pridonijele obrani Vukovara, mnoge su položile svoj život, stoga je primjereno odana počast svima koji su poginuli ili preživjeli vukovarski pakao 1991.

Program je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Vukovara. M. Mihelić
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike