Regija
SLAŽE SE TABLICA ZA TERMINE

Za 24-satno klanjanje treba bar 250 prijava
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Dosad je oko 200 prijavljenih, a minimum je 168, koliko je sati u tjednu, no intencija je da taj broj bude bar udvostručen

ĐAKOVO - Đakovo prvo u ovome dijelu Hrvatske počinje s trajnim, danonoćnim euharistijskim klanjanjem, klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom. Nakon što je pozvala na prijave za trajno klanjanje, Župa Svih svetih prijavljene je pozvala na dogovore, u četiri termina, ovisno jesu li se prijavili za večernje, poslijepodnevno, jutarnje ili noćno, tj. klanjanje u zoru.

- Kao što s nekim dobrim prijateljem želim biti, nije mi problem biti s Isusom tih sat vremena kada molim, osluškujem, promišljam, ljudi svjedoče, divne stvari se događaju, životi se mijenjaju - sažeo je značenje trajnog klanjanja župnik, vlč. Tomislav Ćorluka. Prijavilo se 168 zainteresiranih, a toliki je broj sati u tjednu. Potom se javilo još 20-ak osoba, no to još nije dovoljno.

- Očekivano, najviše je prijavljeno za večer, a najmanje za noćne sate. No to nije dovoljno za početak trajnog klanjanja. Stoga vas molim: razgovarajte s onima koji nisu čuli za klanjanje, potaknite ih da prikupimo još stotinjak osoba. Od onih koji se prijave traži se da jedan sat u tjednu, koji sami odaberu, provedu s Gospodinom. Vrijeme mogu provesti klečeći, sjedeći, ili stojeći. Mogu ga provesti u šutnji, klanjanju, osluškivanju, molitvi, čitanju Svetog pisma… Dobro je da bude i rezervi i onih koji su na raspolaganju kad god zatreba - pozvao je Ćorluka. Dodaje, minimum prijavljenih za trajno klanjanje je 168, no intencija je da taj broj bude bar dvostruko veći.

- Većini odgovaraju termini od 18, 19 sati, do ponoći te smo termine odmah popunili, pa i dvostruko. Najmanje je interesa za one u zoru. Oni koji inzistiraju baš na tom terminu žele prinijeti zahvalu, žrtvu Gospodinu - kaže vlč. Ćorluka. Broj prijava za klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i dalje raste i sada se popeo na više od 200, a treba ih biti bar 250.

- To znači da bismo u tom slučaju imali i neke duple sate, primjerice na klanjanje u 2 sata prijavili su se muž i žena, majka i kćerka. Ovaj tjedan mogla bi biti složena tablica za termine za trajno euharistijsko klanjanje - dodaje župnik Župe Svih svetih, na čijem području je i istoimena župna crkva koja time postaje kapelica trajnog klanjanja. Inače, dosad trajno euharistijsko klanjanje i kapelicu za to imaju Rijeka, Split i Dubrovnik, a Zagreb na nekim mjestima, no od 7 do 19 sati.

Najmanje se za klanjanje prijavilo školaraca i studenata, no mladih ima. Prijavili su se i umirovljenici, zaposleni, nezaposleni, sredovječni, muškarci, žene.

- Mi idemo na to da bar jedna osoba pokriva svaki sat, da klanjanje bude bez prekida. U istom terminu mogu biti i dvije, tri, četiri osobe, koliko ih god hoće, prostora u župnoj crkvi ima. Stolica je više od 60, no zbog epidemioloških mjera treba poštivati razmak - kaže vlč. Ćorluka. Svako klanjanje je po sat vremena, 24 sata svaki dan u godini, osim Velikog petka i Velike subote.

Vlč. Ćorluka kaže kako Đakovčani već imaju iskustva u tome, jer su dolazili na tjedna klanjanja, ali i ono godišnje, koje traje cijeli dan i noć za Tijelovo i uoči Svih svetih.
Suzana Župan

Određeni koordinatori za svaki sat u danu
Na upit kada kreće trajno klanjanje u Đakovu, župnik odgovara:

- Čim se složi tablica, da svi sati, termini budu pokriveni, a intencija je da svaki prijavljeni klanjatelj ima i svoju zamjenu. Stoga postoji koordinator za svaki sat u danu, znači njih 24 – ako se netko razboli i sl., da ima zamjenu. Svaki od koordinatora brine se za svaki sat u danu. Tu su i još četiri koordinatora koji se brinu za 6 sati u danu – od 6 do 12, od 12 do 18, od 18 do 24 i od 24 do 6 sati, kao i glavni koordinator koji to sve nadzire.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike