Regija
UZ BENEFITE ZA TVRTKE

Đakovo će imati svoj Poduzetnički inkubator u Zoni
Objavljeno 9. studenog, 2020.
Otvorit će ga izgradnjom na državnoj čestici u Industrijskoj zoni ili otkupom skladišta Pana
ĐAKOVO



Prodaja nekretnina u stečaju Pan-Trgoprometa u samoj je završnici; za prodaju je još jedino preostao bivši distributivni centar, skladište tog nekadašnjeg trgovačkog poduzeća, smješten u Industrijskoj zoni Đakovo.


Stečajni upravitelj Tihomir Zec kaže kako se ta nekretnina dosad nije prodavala jer je vođena ovrha od strane HEP Opskrbe koja je nedavno obustavljena, a skladište je potom služilo za smještaj arhive bivšeg PAN-a koja je u međuvremenu izmještena i zbrinuta.


– Obratili su nam se predstavnici Grada Đakova s prijedlogom otkupa dijela te nekretnine jer u Industrijskoj zoni Grad planira gradnju Poduzetničkog inkubatora, te je u studenome 2019. izrađen idejni projekt navedene građevine - kaže Zec. S obzirom na to da Inkubator nema osiguran pristupni put do javnog puta, Grad je zainteresiran od Pan-Trgoprometa otkupiti dio površine bivšeg distributivnog centra, 1805 kvadrata, te za to, dodaje Zec, platiti tržišnu cijenu.


Da Grad Đakovo namjerava otvoriti Poduzetnički inkubator u Zoni potvrđuje i gradonačelnik Marin Mandarić.


– Namjera je gradnja Inkubatora na državnom zemljištu, a za zahtjev o darovanju potrebna je lokacijska dozvola za koju je potrebno osigurati pristupni put, pa ga pokušavamo riješiti na rubnoj čestici bivšeg skladišta Pan-Trgoprometa formiranjem koridora određene širine - kaže Mandarić. Inkubator bi se nalazio između bivšeg PAN-ova skladišta i pruge. Napravljen je prijedlog parcelacijskog elaborata, kao i procjena vrijednosti nekretnine koja očekuje 'amenovanje' županijskog povjerenstva.


– Nakon toga imamo iznos s kojim idemo prema stečajnom upravitelju Pan-Trgoprometa. Verifikaciju, procjenu županijskog povjerenstva, očekujemo vrlo brzo, pa ćemo se vrlo brzo obratiti i s iznosom koji možemo platiti - kaže Mandarić. U Inkubatoru Grad očekuje startup tvrtke i druge kojima će izići u susret benefitima u prvih tri ili pet godina, ovisno o tome kakva je praksa drugdje, a gdje su se poduzetnički inkubatori pokazali pravim potezom, a prema modelu Grad pravi objekt i potom povoljno, uz krajnje benefite, stimuliranje niskim najmovima ili (u prvo vrijeme) bez njih, iznajmljuje poslovni prostor, uredski prostor...


– Financiranje je iz EU fondova - dodaje Mandarić i procjenjuje kako je riječ o projektu od 20 do 25 milijuna kuna. Idejni projekt Inkubatora krajem 2019. izradio je Rechner d.o.o.
Mandarić dodaje kako je jedna od opcija za realizaciju Inkubatora i da Grad kupi postojeću nekretninu bivšeg skladišta Trgoprometa.


Suzana Župan
Odbor vjerovnika Pan-Trgoprometa zainteresiran
“Grad Đakovo je u srpnju ove godine dostavio dopis te skicu plana položaja nekretnina, kao i prijedlog parcelacije”, kaže stečajni upravitelj Pan-Trgoprometa Tihomir Zec. “Na temelju pribavljene suglasnosti većine članova Odbora vjerovnika, Pan-Trgopromet d.d. u stečaju je 31. kolovoza ove godine izvijestio Grad Đakovo da je načelno zainteresiran za realizaciju tog projekta, ali pod uvjetom da Grad Đakovo najprije o svom trošku izradi procjenu tržišne vrijednosti buduće nekretnine (pristupni put) te ju zajedno s ponudom za kupnju dostavi Pan-Trgoprometu d.d. u stečaju na razmatranje”, dodaje Zec. Distributivni centar - dva skladišta, dva ureda i dvorište, ide na e-dražbu, a procijenjena vrijednost je 5,3 milijuna kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike