Osijek
PARADOKS NA OSJEČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA

Manjih stanova ni za lijek, a grade veće od 100 m2
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Po gradu je 20-ak otvorenih gradilišta urbanih vila. Cijena od 1400 eura po m2

Tržištem nekretnina u Osijeku trenutačno vlada paradoks koji teško da mogu objasniti i ljudi koji se desetljećima bave prodajom i iznajmljivanjem stanova u gradu i njegovoj bližoj okolici. Stanje je takvo da ni za lijek ne možete kupiti garsonijeru, jednosoban ili dvosoban useljiv adaptiran stan jer ih na tržištu jednostavno - nema. Ni rabljenih ni novih jer su im cijene gotovo identične, a kreću se od oko 1300 do čak 1500 eura po četvornom metru. S druge, pak, strane po gradu je dvadesetak otvorenih gradilišta urbanih vila s isključivo velikim i komfornim četverosobnim stambenim jedinicama u rasponu od 100 do 130 kvadrata koji se nude na prodaju unaprijed po cijenama od 1400 do 1500 eura po četvornom metru.

Prema nekim naznakama, u planu je otvaranje još nekoliko takvih gradilišta. Investitori kupuju starije kuće koje nisu za obnovu, ruše ih i na tim parcelama grade urbane vile. Do sada se njihov interes zadržavao uglavnom na užem središtu grada, a u posljednje vrijeme gradilišta niču i u svim ostalim dijelovima Osijeka, pa i na rubnim područjima.

Predsjednik strukovne skupine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i direktor Germana d.o.o. - Agencije za promet nekretninama Duško Grgur, koji se ovim poslom bavi 26 godina, smatra da tako veliki stanovi teško pronalaze kupce i kada su gotovi, a kamoli dok su još u izgradnji.

- Na prste jedne ruke možete nabrojiti kupce koji će vam u Osijeku za stan moći dati 150 ili 160 tisuća eura. Prodajem za nekoliko takvih investitora, no kupaca za tako velike stanove nama baš puno - iskren je Grgur.

Urbane vile
Na upit zbog čega onda ne investiraju u proizvod koji će lakše i brže prodati po cijeni kvadrata neznatno nižoj, pa čak i identičnoj velikim stanovima, vlasnik Agencije German kaže da, prema njegovu mišljenju, itekako griješe.

- Bojim se da čine kardinalne greške u procjeni. Ili će doći u situaciju da moraju drastično snižavati cijene kvadrata takvih stanova ako ih budu htjeli prodati - pojašnjava Grgur.

No po gradu kruže priče kako unatoč tako visokoj cijeni koju treba izdvojiti za kupnju stana u nekoj od urbanih vila, oni bivaju prodani i prije završetka gradnje.

- To što se govorka kako se gradi za već poznatog kupca, ma to su samo priče, bacanje prašine u oči - kaže Grgur, dodajući kako se zapravo u 70-75 posto slučajeva trgovina takvim stanovima obavlja kompenzacijom s izvođačima radova.

Nije, međutim, optimističan kako će to proći i što će donijeti neko buduće vrijeme.

- I mene živo zanima kako će to proći s urbanim vilama od tri stana površine od 100 do 130 kvadrata. Da su manje stambene, prodale bi se već i u izgradnji. Nedavno sam u roku od dva dana prodao stan u Ilirskoj star manje od deset godina, površine 53 kvadrata, po cijeni od 1300 eura po kvadratu. Garsonijera na prvom katu pod Dravom otišla je za ravno 1500 eura po kvadratu - otvoreno za Glas Slavonije pojašnjava predsjednik strukovne skupine pri HGK-u.

Investitori o tome nerado govore. Jedan od njih rekao nam je samo to da se mijenjaju navike kupaca i da je sve više onih koji pred izvođače postavljaju visoke tehnološke i tehničke zahtjeve i za to su spremni platiti. Traže udobnost i modernu tehnologiju koja omogućuje upravljanje nekim uređajima mobilnim telefonima. I zakonski su propisi sve složeniji i zahtjevniji, što također poskupljuje gradnju, kaže nam naš sugovornik, dodajući kako će nakon svega ovoga doći vrijeme kada će tržište ponovno oživjeti.

Pad aktivnosti
Viša stručna suradnica Odjela za pravne poslove HGK-a Županijske komore Osijek Snježana Babić tvrdi da je prošle godine zabilježen pad aktivnosti i ostvarivanja rezultata u djelatnosti poslovanja nekretninama u odnosu prema 2018. godini, a taj je trend nastavljen i u 2020.

- Na poslovne će rezultate posrednika u prometu nekretninama u ovoj godini osim krize prouzročene COVID-om utjecati i stanje na tržištu nekretnina. Na promet nekretninama u ovoj će godini utjecaj imati subvencioniranje kredita od strane APN-a, potpore Osječko-baranjske županije za kupnju i izgradnju poslovnog prostora te kretanje cijena nekretnina koje su u blagom, ali neprestanom porastu. Unatoč subvencijama na promet nekretninama, velik će utjecaj imati i promijenjeni uvjeti kreditiranja od strane poslovnih banaka, postroženi kriteriji procjene kreditne sposobnosti i uvjeta osiguranja vraćanja kredita, kao i prisutan strah kod potencijalnih kupaca nekretnina od gubitka posla zbog krize izazvane pandemijom - zaključuje Babić.

Tomislav Prusina
Lani za četvrtinu manje poreza
Poslovanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretninama u 2019. na području Osječko-baranjske županije obilježio je pad prema svim pokazateljima osim prosječne isplaćene plaće. U segmentu investicija posredovanje u prometu nekretninama u 2019. godini bilježi pad investicija za 86,6 posto, a iznosile su 3,2 milijuna kuna i sudjelovale u investicijama poduzetnika Osječko-baranjske županije s manje od pola posto.

Negativan je trend poslovanja ove djelatnosti vidljiv i po plaćenom porezu na promet nekretninama. Prema podatcima Porezne uprave, u 2019. godini plaćeno je 35,4 milijuna kuna poreza na promet nekretninama, što je gotovo četvrtinu manje nego u 2018. godini, kada je plaćen 47,1 milijun kuna poreza.
1500

eura plaćeno je po četvornom metru za garsonijeru na prvom katu zgrade smještene na Gornjodravskoj obali
kupci
BANKE POOŠTRILE UVJETE KREDITIRANJA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike