Regija
VIŠEMILIJUNSKI RADOVI NA KOMUNALNOJ INFRASTRUKTURI U GUNJI

Gradi se zona, ceste, staze, deponij
Objavljeno 26. listopada, 2020.
GUNJA

Gunja je ove jeseni veliko gradilište. U tijeku su ili pred samim početkom realizacije višemilijunske investicije na gradnji komunalne infrastrukture.

Za nekoliko dana kreće uređenje poslovne zone Velebit koja će stvoriti pretpostavke za gospodarski razvoj. Ugovorena vrijednost radova u ovoj godini iznosi 2,3 milijuna kuna. A konačno su, na veliko zadovoljstvo njihovih stanovnika, na red došle i ulice koje su u vrlo lošem stanju i koje vape za asfaltom.

Počeli su radovi na sanaciji i izgradnji nerazvrstane ceste u Hrastovoj ulici. Vrijedni su 850.000 kuna, a sufinancirat će ih Ministarstvo regionalnog razvoja s 300.000 kuna, a ostatak će osigurati Općina. O potrebi rekonstrukcije Hrastove ulice, u kojoj s obje strane živi dosta stanovnika, već se godinama govori, ali tek su se sada za to stekli uvjeti.

Cesta je, napominje načelnik Anto Gutić, bila u toliko lošem stanju da je njome u vrijeme kišnih dana bez čizama bilo gotovo nemoguće prolaziti. Znaju to najbolje učenici koji su se nakon izlaska iz ulice na glavnoj cesti preobuvali i odlazili u školu. Hrastova ulica bila je najkritičnija i prva je došla na red. Na području Gunje ukupno je još 11 ulica koje su neasfaltirane i načelnik poručuje da će se nastojati što prije pronaći način kako riješiti taj dugogodišnji problem i mještanima koji žive u njima omogućiti infrastrukturne uvjete za normalan život. Pet ih je već isprojektirano. Presvlačenje svih ulica asfaltom iziskivat će poprilična sredstva koja Općina iz svog skromnog proračuna nije u mogućnosti sama namaknuti i nastojat će se osigurati sufinanciranje iz drugih izvora.

U tijeku je rekonstrukcija i izgradnja nogostupa u Ulici Vladimira Nazora, najdužoj i najfrekventnijoj prometnici u Gunji. Proljetos je saniran prvi dio ulice, a nakon završetka radova duž cijele ulice protezat će se nogostup. Načelnik podsjeća da su nogostupi u Gunji rađeni još sredinom prošlog stoljeća i od tada se na njima gotovo nije ništa radilo. Nešto malo odrađeno je nakon poplave, ali to je zanemarivo u odnosu prema potrebama i sve je u lošem stanju. Općina je za Gunjansku čistoću kupila traktor i kransku kosilicu za održavanje kanala, što je, napominje Gutić, veliki iskorak. Izdvojila je pola milijuna kuna, a nešto manje od 200 tisuća kuna osigurano je iz državnog proračuna.

Počela je i druga faza projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Kraplja, jednog od najuređenijih i najsuvremenijih u Hrvatskoj, s najvišim standardima zaštite okoliša.

Nakon katastrofalnih poplava, u listopadu 2015. završena je prva faza projekta sanacije, vrijedna četiri milijuna kuna koje je Fond financirao u stopostotnom iznosu. M.Lešić
SANACIJA KRAPLJE
U sklopu 2. faze sanacije odlagališta Kraplja u Gunji bit će obavljeno zapunjavanje kazete i još neki tehnički radovi. Projekt je vrijedan približno 1,1 milijun kuna. Oko milijun kuna osigurat će Fond za zaštitu okoliša i ostatak Općina iz svoga proračuna. Treća faza sanacije bit će zatvaranje odlagališta Kraplja, kada zaživi Regionalni centar za gospodarenje otpadom.
Najčitanije iz rubrike