Osijek
U GODINU DANA U OSIJEKU

Prikupljeno 29.116 tona komunalnog otpada
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Odvojeno je ukupno 7130 tona otpada ili 28,67 posto, što je još uvijek prilicno daleko od razine od 50 posto

Prema konačnim podatcima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada u sklopu javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom za svaku jedinicu lokalne samouprave za 2019. godinu, u Osijeku je prikupljeno 29.116 tona komunalnog otpada, od čega je 20.768 tona mješoviti komunalni otpad.

Ipak, prisutan je blagi trend povećanja količine odvojeno prikupljenog otpada u odnosu prema 2018. godini kada je prikupljeno 28.299 tona komunalnog otpada, od čega je odvojeno 7479 tona ili 26,43 posto.

Iz Unikoma poručuju da je povećanje količine odvojeno prikupljenog otpada proces koji je dugoročan kao i promjena navika korisnika. S tim u vezi zadovoljni su činjenicom da je Grad Osijek kroz sustav odvojenog prikupljanja otpada koje provodi Unikom jedan od predvodnika u usporedbi s drugim većim gradovima u Hrvatskoj.

“Očekujemo još kvalitetnije pokazatelje u trenutku kada korisnicima podijelimo smeđe i žute spremnike čiju isporuku očekujemo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao krovnog tijela koje je na sebe preuzelo obvezu nabave navedenih spremnike za korisnike u RH. To se posebice odnosi na segment prikupljanja kuhinjskog biootpada čije će se odvajanje u budućem razdoblju povećavati”, kažu u toj gradskoj tvrtki te dodaju da su u međuvremenu (do trenutka isporuke smeđih spremnika) osigurali vrećice za kuhinjski i vrtni biootpad koje korisnici mogu besplatno preuzeti na blagajni u Ružinoj 11a.

“Osim toga, jedna smo od prvih jedinica lokalne samouprave koja je korisnicima kolektivnog stanovanja, kroz podjelu spremnika za papir, plastiku, staklo i metal omogućila odvajanje čak pet frakcija reciklabilnog otpada na kućnom pragu. Također, otvaranjem dva nova reciklažna dvorišta (Gornji grad i Retfala), uz ono postojeće na Jugu 2, korisnicima je omogućeno besplatno predavanje čak 48 vrsta otpada čime se ukupan volumen mješovitog komunalnog otpada u kućanstvu znatno smanjuje. Zaključno, očekujemo dodatno smanjivanje ukupne količine mješovitog komunalnog otpada daljnjim razvojem navika odvojenog prikupljanja posebice biootpada kuhinjskog podrijetla i još aktivnijim korištenjem navedenih opcija koje je Unikom osigurao za svoje korisnike”, mišljenja su u Unikomu.

Na nacionalnoj razini u 2019. nastavlja se trend porasta količina nastalog komunalnog otpada. Nastalo je ukupno 1.811.617 tona, što odgovara vrijednosti od 444 kg po stanovniku. Riječ je o porastu od dva posto u odnosu prema količini nastaloj u 2018. Stopa odvojenog prikupljanja komunalnog otpada u 2019. iznosi oko 37 posto, što je povećanje za šest posto u odnosu prema 2018. Do kraja ove godine trebalo je prijeći razinu od 50 posto odvojenog prikupljanja otpada, kako je zacrtano Planom gospodarenja otpadom. No za sada su taj postotak uspjela ostvariti samo tri grada. Uz lanjski Krk i Prelog, ove godine im se s više od 50 posto odvojenog prikupljenog otpada pridružila i Koprivnica.

Osijek se nalazi među 18 gradova čija je stopa odvajanja između 20 i 30 posto, dok je najveći dio onih s udjelom manjim od 20 posto, pri čemu još uvijek ima gradova gdje se prikupljeni otpad uopće ne odvaja.

Izračun je izrađen na temelju podataka koje su u bazu Registra onečišćivanja okoliša prijavili davatelji javne usluge prikupljanja mješovitog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, reciklažna dvorišta i trgovci otpada na malo, skupljača otpada, obrađivači otpada.

”Ovo je najveći godišnji porast odvojenog prikupljanja do sada. To nas iznimno veseli jer pokazuje da idemo dobrim smjerom. Ključno je da svi, od građana preko jedinica lokalne samouprave do nacionalne razine, nastavimo svakodnevno raditi na uspostavi sustava održivog gospodarenja otpadom”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Ivan Alilović
DIO OTPADA IZ USLUŽNOG SEKTORA
Uz otpad, prikupljen u organizaciji jedinica lokalne samouprave, izračun uključuje i količine koje potječu iz uslužnog sektora, te posebne kategorije otpada prikupljene iz komunalnog otpada preko sustava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Porast odvojenog prikupljanja biootpada i složenih vrsta otpada uglavnom je rezultat aktivnosti jedinica lokalne samouprave dok se kod ambalažnog otpada značajnije povećanje može pripisati odvajanju iz uslužnog sektora.
Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike