Regija
SLAVKO TUCAKOVIĆ U ŽUPANJI

Do kraja godine JVP Županje će početi djelovati
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Čeka se odluka Gradskog vijeća usklađena s novim Zakonom o vatrogastvu, novac za rad je osiguran
ŽUPANJA

Iako se očekivalo da će Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Županje, koja je stavljena u minimalne financijske standarde i uvrštena u državni proračun za 2020., ljetos početi djelovati, to se nije dogodilo. Za početak rada potrebna je odluka Gradskog vijeća, ali je zbog potresa na županjskoj političkoj sceni i dalje neizvjesno kada će sjednica uopće biti sazvana i održana.

Jučer je u Županji boravio glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, obišao je DVD i sastao se s gradonačelnikom Davorom Miličevićem. Zapovjednik DVD-a i privremeni ravnatelj JVP-a Županje Vladimir Balentović kratko nam je kazao da vatrogasce ne zanimaju politička "prepucavanja" i da isključivo gledaju vatrogasnu struku.

- Na Gradskom vijeću treba se donijeti odluka o osnivanju, koja je usklađena s novim Zakonom o vatrogastvu, to je jednostavno, a zašto se Vijeće ne saziva, nije do nas, niti na to imamo utjecaja - zaključio je.

Tucaković je izrazio uvjerenje da će do kraja godine JVP Grada Županje početi rad.

- Od 1. siječnja 2020. na snazi je novi Zakon o vatrogastvu RH, gdje je Hrvatska vatrogasna zajednica postala državno tijelo nadležno za vatrogastvo. Grad Županja donio je niz odluka i proveo radnje potrebne za osnivanje, a sada ih je potrebno uskladiti s novim zakonom. Vjerujem da će nova odluka biti donesena u sljedećih 30-ak dana, kako bi se prva sredstva osigurana za rad JVP-a Grada Županje mogla povući u prosincu - kazao je. S novim će zakonom biti usklađeni i svi pravilnici i akti koje će donijeti Vatrogasno vijeće postrojbe.

- Došao sam pomoći, dati potporu i Gradu Županju i JVP-u. Ne želim politiku ni na koji način uvlačiti u ovo. Vjerujem da će JVP Županje, a siguran sam da ovdje nitko nije protiv toga, do kraja godine početi raditi. Razgovarat ću sada i s gradonačelnikom, reći koje su upute i zakonitosti, čega se moramo svi držati, i ja ću zakon provesti do kraja - zaključio je.

Pohvalio je odličnu opremljenost DVD-a Županja, na čemu se posljednjih godina jako mnogo radilo. Zahvalio je gradonačelniku, Državnim robnim zalihama, ali prije svega ljudima u DVD-u i svima ostalima koji ih podržavaju, poručivši da je vatrogastvo dio sustava domovinske sigurnosti i da opremanje postrojbe mora biti stalan i kontinuiran proces.

- DVD Županja prerast će u javnu vatrogasnu postrojbu, ali to nikako ne znači da će DVD prestati s radom, to se ne smije dogoditi. Dobrovoljno vatrogastvo mora živjeti na cjelokupnom teritoriju RH - poručio je Tucaković.

Marija Lešić Omerović
zapošljavanje
U POSTROJBI 13

PROFESIONALNIH

VATROGASACA
MILIČEVIĆ: VIJEĆE ĆE DONIJETI ODLUKU
Gradonačelnik Davor Miličević podsjeća da je Gradsko vijeće već donijelo odluku o osnivanju JVP-a, provedeni su svi potrebni postupci i radnje, a najvažnije je što su za to konačno stvoreni tehnički uvjeti i postrojba opremljena. U međuvremenu je, kaže, na snagu stupio novi Zakon o vatrogastvu, izrazivši nadu će do kraja godine biti donesena nova odluka na Gradskom vijeću. Napominje da je pandemija koronavirusa i tu odigrala veliku ulogu i usporila aktivnosti. JVP Županje zapošljavat će 13 osoba, a 13 plaća na teret države velika su financijska injekcija. Vatrogasci će na intervencije obvezno izlaziti u roku od jedne minute. To će značiti veću sigurnost građana i prometovanja na dionici autoceste koju će pokrivati.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike