Regija
ZASTAVA 750 OSLIKANA SIMBOLIMA GRADA HEROJA

Vukovar na haubi: Didin fićek je, gdje god da se pojavi, atrakcija
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Vukovarski branitelj sa svojim je 39-godišnjim limenim ljubimcem prešao 200.000 kilometara

Bijela Zastava 750, popularni fićo, s prednjom haubom oslikanom simbolima grada heroja na Dunavu, poput vodotornja, vučedolske golubice..., atrakcija je gdje god se pojavi u Hrvatskoj.

Ušminkani je to limeni ljubimac Vukovarca Ivana Maganića zvanog Dida, vukovarskog branitelja i logoraša, s kojim je u posljednjih osam godina prešao 200.000 kilometara, od Vukovara do Jadrana, preko BiH, do Njemačke.

- Taj je automobil moj hobi i ljubav još iz mladosti, otkriva 60-godišnji Maganić, sjećajući se kako je svoga prvog fiću kupio još 1983., a do Domovinskog rata još dva. “Tada nas je većina vozila fiću, a održavale su se i utrke - kazuje, i dodaje kako je trebalo proći 20-ak poratnih godina da u svom gradu iznova provoza vlastitog fiću, danas zapravo, i jedinoga na cestama Vukovara.

Pamti Maganić i točan datum, 10. svibnja 2012., kada je kupio, tada narančastog fiću, i uložio, kako kaže, mnogo vremena, strpljenja i novca da bi od trulog automobila s uživanjem vozio posve restauriranog, a potom i u trkaće vozilo sređenog fiću s kojim redovito obilazi hrvatske gradove te zajedno s drugim zaljubljenicima sudjeluje na fićijadama. Zanimljiv je detalj i kako je, s obzirom na to da u Hrvatskoj nema nacionalne klase, Vukovarac Ivan Maganić sa svojim, ali u toj prilici posve bijelim fićom, prošle godine bio prvak Srbije u Fićo kupu... Didin ljubimac, inače, svugdje ide na kotačima i bez prikolice.

Valja reći i da je taj atraktivni fićo s vukovarskim motivima, oslikanim prije tri godine u airbrush tehnici, od strane prijatelja “fićiste” Igora Piteše na Krku, prošao svoj 39. rođendan. “Svugdje me ljudi pozdravljaju, emotivni su, zbog Vukovara”, kaže Maganić, koji svog fiću jedino ne vozi zimi jer ga - čuva.

Sanja Butigan

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike