Osijek
PROJEKT ZAJEDNO U ZAJEDNICI OPĆINE VLADISLAVCI

Ugovorom od 1,5 milijuna kuna osiguran bolji život i skrb za 80 starijih osoba
Objavljeno 13. listopada, 2020.

Općina Vladislavci pokrenula je novi projekt unaprjeđivanja socijlnih usluga starijim osobama, a rezultat je to ugovora koji je načelnik Marjan Tomas potpisao na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Riječ je o ugovoru vrijednom 1.499.575 kuna za razvojne projekte Općine Vladislavci sufinanciranih novcem iz EU-a.

- Projekt "Zajedno u zajednici općine Vladislavci" nastao je s ciljem unaprjeđivanja socijalnih usluga starijim osobama kako bismo pozitivno utjecali na njihovu ravnopravnu uključenost u društvo. Aktivnosti koje ćemo provoditi pridonose povećanju uključenosti u društvo skupina u riziku od socijalne isključenosti širenjem i unaprjeđivanjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici te ćemo ojačati kapacitete stručnjaka u svrhu razvoja usluga. Ovim projektom ćemo povećati dostupnost socijalnih usluga starijim osobama koje zbog teže pokretljivosti te malih mirovina često ne mogu prići sadržajima koji im se nude – kaže Tomas.

Na području općine, nastavlja Tomas objašnjavati, ne postoji nikakav oblik institucionalne ni izvaninstitucionalne skrbi za stare i nemoćne, pa se tako dolazi do cilja ovoga projekta.

- Unaprjedit ćemo kvalitetu života 80 osoba starijih od 65 godina organiziranjem dnevnih aktivnosti te psihološkim osnaživanjem organiziranjem edukacijskih radionica novozaposlenih osoba koje će raditi s ciljanom skupinom. Projektom će se omogućiti i pomoć ciljanoj skupini u obavljanju nužnih aktivnosti, poput pratnje u bolnicu, banku, poštu. S obzirom na to da riječ je o ruralnoj općini koju čine sela udaljena od većih urbanih područja, a samim time i od ustanova koje su bitne za normalno funkcioniranje, ovaj će projekt bitno povećati kvalitetu življenja starije populacije, kao što će i omogućiti njihovo aktivno uključivanje u društvo i društvene aktivnosti – kaže Tomas.

Ukupno trajanje projekta je 24 mjeseca. Pomoć starijima i nemoćnima 23 mjeseca pružat će pet novozaposlenih djelatnika, koji će sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme. Djelatnici će imati zadatak organizirati svakodnevne aktivnosti, a koje će uključivati u rekreativne, kulturne, edukativne i druge društvene aktivnosti u prostorijama koje će biti prilagođene upravo starijim osobama. Svakodnevno će se pružati i usluga prijevoza starijih osoba do doktora, u poštu ili druge institucije do kojih su do sada otežano dolazile.

Darko Pejić
Ovaj projekt omogućava otklanjanje nedostatka ustanova koje pružaju skrb o starijima i nemoćnima
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike