Regija
OBRT ZA LONČARSTVO GEA MAGIA

Oblikovanje gline umiruje,
rezultat je počesto nepredvidiv
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Keramičarka Danijela Firšt izrađuje unikatni nakit, šalice i dekorativne predmete za uređenje interijera
NAŠICE - U svom kreativnom studiju "Gea Magia" u Našicama obrt za lončarstvo otvorila je umjetnica i keramičarka Danijela Firšt, koja je prvi predmet od gline izradila još u osnovnoj školi na satu likovne kulture. Sjeća se kako je to bila jedna skulpturica.

- Ideja o bavljenju keramikom došla je prilično iznenada, a sama ljubav prema lončarstvu rodila se kada sam prije tri godine uzela glinu u ruke i počela ju oblikovati. Vjerojatno me je nešto u podsvijesti pripremalo na taj put, jer mi je oduvijek činilo veliko zadovoljstvo od "ničega" napraviti nešto - kazuje Firšt i naglašava kako joj rad s glinom pruža umirujući osjećaj.

Ova keramičarka posjeduje vlastitu keramičku peć, a glinu, glazure, engobu te sav potrebni materijal i alat nabavlja u Zagrebu. Završila je i tečajeve primijenjenog oblikovanja keramike i rada na lončarskom kolu u sklopu edukacijskog programa Cjeloživotno učenje Umjetničke akademije u Osijeku. Kako kazuje, ideje uglavnom crpi s interneta. Opisala nam je proces izrade jednog keramičkog predmeta.

- Proces izrade je relativno dug. Potrebno je pripremiti glinu za rad i zatim se predmet počinje oblikovati rukama i alatom. Nakon oblikovanja predmet se suši minimalno sedam dana, no, ovisno o vlazi u zraku, to može potrajati i duže. Osušen predmet potrebno je potpuno obrusiti kako bi se uklonile nesavršenosti, poput grubih rubova i viška gline, a potrebno je i zagladiti spojeve predmeta. Brušenje je prilično osjetljiv dio rada i mora se raditi oprezno, jer je osušeni predmet prilično krhak pa može doći do pucanja. Nakon brušenja predmet se može ukrasiti podglazurnom bojom i zatim se stavlja na prvo paljenje u peć za keramiku. Predmet se pali na visokim temperaturama, peć se ne smije otvarati dok se ne ohladi, a cijeli proces može trajati do tri dana. Jednom paljeni predmet naziva se biskvit ili terakota. On je porozan, a kako bi postao uporaban te ne bi upijao vlagu, potrebno ga je glazirati i vratiti u peć na ponovno paljenje - objašnjava keramičarka i naglašava kako se ne izrađuje i ne peče jedan po jedan predmet, nego je peć potrebno napuniti da bi se krenulo u pečenje.

Ova umjetnica navodi kako joj je najljepši i najuzbudljiviji dio posla otvaranje peći nakon posljednjeg paljenja. Tada vadi gotov predmet, ali nikada ne zna što će ugledati. U peći se odvijaju procesi koji unatoč kontroli temperature i trajanja paljenja znaju biti nepredvidljivi i nastaju boje neočekivanih nijansi zbog prelijevanja glazura. Upravo je to razlog zašto je teško dobiti više puta identičan predmet i najčešće je svaki unikatan.

Svoje proizvode prezentira ponajprije preko društvenih mreža Facebooka i Instagrama, povremeno posjećuje i sajmove, gdje ih također predstavlja i prodaje. Navodi kako potražnja za unikatnim keramičkim predmetima nije velika, ali postoji. Sretna je što je ove godine prodaja doživjela zamah i počeli su joj se javljati ljudi iz svih dijelova Hrvatske.

Osvrnula se i na planove i rekla kako se uskoro planira posvetiti ulaganju u marketing i u opremanje radnog prostora.

- Zadovoljna sam svojim radom i sretna kada stvorim nešto što je lijepo i meni i drugima. Često na emotivan način zamišljam svoju budućnost i tada vidim kako i u starosti ujutro silazim u svoj studio, palim tihu glazbu, vežem pregaču, uzimam novi grumen gline u ruke i kreativnost počinje - završavajući razgovor, kazuje ova umjetnica.

Magdalena Kunac
Ostvarila sve što je uvijek i željela
Danijela Firšt kazuje kako je ovim poslom ostvarila ono što je uvijek i željela, a to je fleksibilno radno vrijeme, koje joj omogućava slobodne trenutke provoditi sa suprugom i sinom u prirodi. Naglašava kako to ne znači da radi manje, nego da je slobodna kada to želi biti i to joj čini veliko zadovoljstvo. Obitelj su koja voli šetati, voziti bicikl, planinariti i uživati u izletima na Papuk ili Krndiju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike