Osijek
NOVI PROBLEMI U JEDNOM OD NAJLJEPŠIH GRADSKIH PARKOVA

Zbog neispravnog sustava za navodnjavanje Sakuntalin park prepun je blata i lokvi
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Ako ste se posljednjih dana iz jutarnje šetnje središtem grada vratili blatnih cipela, iako nije bilo kiše, to vrlo vjerojatno znači da ste prošli kroz Sakuntalin park.

Tamo su, naime, zbog loše postavljenog sustava navodnjavanja blato i velike lokve postali svakodnevica, kako nas upozoravaju čitatelji čija je jutarnja rutina prolazak kroz taj secesijski park, temeljito preuređen prije nešto manje od dvije godine, za što je utrošeno oko četiri milijuna kuna, većim dijelom iz sredstava fondova Europske unije.

Često znamo za loše obavljen posao reći da je obavljen po principu da drži vodu dok majstori odu, a u ovom je slučaju i doslovno tako. Ni dvije godine od uređenja reprezentativan prostor u samom središtu grada opet se u negativnom kontekstu našao u fokusu javnosti, nakon što smo ranije pisali da je sjenica nasuprot kina Urania često prljava i zapuštena, a samim parkom svakodnevno, suprotno svim propisima i građanskoj kulturi, nerijetko prolaze biciklisti, ometajući tako pješake i sve one koji vole odmoriti na nekoj od secesijskih klupa. Kada ih već spominjemo, recimo i to da klupe više i nisu tako bijele, a zbog činjenice da nisu fiksirane za tlo već su se nekoliko puta našle na meti vandala koji se vole "poigrati" njihovim rasporedom, pa smo tako nedavno dvije od njih, umjesto na njihovu uobičajenom mjestu, na sjevernoj strani parka, uz Preradovićevo šetalište, zatekli na pješačkoj stazi prekoputa zgrade FINA-e.

Tko god ih je tamo premjestio, nije imao težak zadatak, jer klupe nisu “ušarafljene” u tlo. S obzirom na to, šteta je mogla biti i veća jer ih je nepoznat netko isto tako mogao odnijeti u teretno vozilo te potom nestati u nepoznatom smjeru. Iz Unikoma su tada ponudili prilično nevjerojatan odgovor da klupe, naime, ne smiju fiksirati vijcima jer je kompletan Sakuntalin park, pa tako i klupe, koje su dio njegova arhitektonskog rješenja, pod zaštitom.

Vezano uz probleme sa sustavom za navodnjavanje, iz Unikoma poručuju: “Tehničari za navodnjavanje redovito kontroliraju navodnjavanje u cijelom gradu, a posebno u Sakuntalinu parku, gdje je sustav navodnjavanja najveći i podijeljen u 20-ak sekcija. S obzirom na to da je riječ o osjetljivim pop-up prskalicama, dovoljno je da preko njih prijeđe biciklist ili stane pješak, i one se mogu pomaknuti. Tehničari će već danas (četvrtak, nap. a.) izići na teren i ukloniti eventualne nedostatke”.
I. Alilović
Znate li onu o lošem poslu prema načelu “drži vodu dok majstori odu”. U ovom je slučaju doslovno tako
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike