Osijek
DOM ZDRAVLJA

Vikendom i nadalje radi "dežura"
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Opća karantena koja je bila na snazi tijekom ožujka i travnja dovela je do toga da brojni građani ni danas nisu sigurni koje usluge mogu dobiti i na koji način kod svog liječnika u slučaju da se ne radi isključivo o COVID-u. Iako zdravstvene ustanove stalno ponavljaju kako rade sve i posve normalno, ali uz pridržavanje strožih epidemioloških mjera, brojni građani još zaziru od odlaska k liječniku, a jedna od stvari u koju mnogi nisu sigurni je postojanje dežurnih ordinacija vikendom.


No u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije naglašavaju kako dežurne ambulante po pitanju primarne zdravstvene skrbi rade posve normalno kao i prije. "To znači da mi subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom od 8 do 20 sati u glavnoj zgradi Doma zdravlja u Osijeku te u ispostavama domova zdravlja u Belom Manastiru, Đakovu i Našicama imamo dežurnu po jednu ordinaciju obiteljske medicine dok u Osijeku u tom terminu imamo i dežurnu pedijatrijsku ordinaciju i ordinaciju dentalne medicine. Kod dežurnog liječnika vikendom se dolazi bez najave, jedino je nužno proći trijažu na ulazu u zgradu. Također recimo i kako se ordinacija obiteljske medicine nalazi u suterenu na zapadnom ulazu u zgradu, a pedijatrijska i dentalna ordinacija su u prizemlju glavne zgrade", objašnjava ravnatelj Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Mato Lukić.


Dom zdravlja ne pokriva dežurstva tijekom noći, točnije od 20 do 8 sati ujutro, te je u slučaju hitnih stanja nužno otići na OHBP KBC-a Osijek ili pozvati Zavod za hitnu medicinsku pomoć.
Zanimljivo je i da je otprije nekoliko mjeseci Županija donijela odluku u kojoj osim liječnika, djelatnika Doma zdravlja, pacijentima tijekom vikenda na raspolaganju moraju biti i svi liječnici upisani kao djelatnici primarne zdravstvene skrbi na području ove županije. To znači da su sada svi primarci iz mreže HZZO-a u obvezi dežuranja vikendom u skladu s rasporedom. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike