Autoglas
ARIYA

Nissanov crossover spreman za osvajanje
Objavljeno 21. srpnja, 2020.
Električni coupé-crossover Nissan Ariya, kojim najavljuje budućnost svojih električnih vozila, ima domet do 500 km s jednim punjenjem

Nissan je prošlog tjedna predstavio električni coupé-crossover Nissan Ariya kojim najavljuje budućnost svojih električnih vozila. Riječ je o električnom coupé-crossoveru koji nudi snažna ubrzanja, uglađen i tihi rad te udobnu i luksuznu, gotovo salonsku unutrašnjost. Zahvaljujući dometu i do 500 km (mješoviti ciklus vožnje prema WLTP-u, homologacija u tijeku), Ariya je savršen partner za svakodnevnu vožnju i za dulja putovanja.

Nissan Ariya temelji se na konceptnom vozilu sličnog imena koji je predstavljen na Tokijskom salonu automobila 2019., a elementi dizajna prvi put su se mogli vidjeti još u modelu IMx iz 2017. Nissan Ariya prvi je serijski model koji otkriva novi električni identitet Nissana. "Ariya je odraz naše posvećenosti tomu da olakšamo živote svojim kupcima", izjavio je Ashwani Gupta, Nissanov operativni direktor. Ariya se temelji na tri stupa Nissanove inteligentne mobilnosti (inteligentna snaga, inteligentna vožnja i inteligentna integracija). To znači da napredne tehnologije električnih vozila kombinira s novom razinom povezivanja čovjeka i stroja, pružajući potpuno novi doživljaj vožnje.

Vanjski dizajn
Obnovljen logotip jasno je istaknut na središnjem dijelu aerodinamičnog štita zahvaljujući 20 LED svjetlosnih elemenata koji ga okružuju. Donji dio štita, kao i logotip, blago će zasvijetliti kada je Ariya spremna za pokret. Kombinacija uskih LED glavnih svjetala s četirima 20-milimetarskim miniprojektorima i pokazivača smjera sa sekvencijalnim uključivanjem tvori prepoznatljiv svjetlosni potpis V-motion.

Zahvaljujući niskom krovu uglađenih linija, Ariya djeluje kao da jednostavno klizi zrakom. Sportski 19-inčni naplatci s pet krakova (ovisno o razredu opreme, dostupni su i 20-inčni naplatci) ističu dinamičan stav i sportski karakter vozila. Neprekinuta vodoravna linija proteže se čitavim bočnim dijelom spajajući prednji i stražnji kraj, čime se postiže vizualna oštrina i dramatičnost iz svakog kuta.

Stražnji kraj Nissana Ariya odlikuje se snažnije nakošenim C-nosačem koji se neprimjetno stapa s poklopcem prtljažnika. Stražnje svjetlo u obliku neprekinute linije naizgled se prigušuje kada je vozilo parkirano. Crveno svjetlo ponovno se uključuje kada se vozilo pokrene. Stražnji blatobrani i povišeno stražnje krilo nimalo ne skrivaju električnu snagu ovog vozila.

„Vanjske dimenzije Nissana Ariya otkrivaju mogućnosti Nissanove posve električne platforme”, izjavio je potpredsjednik odjela za dizajn Giovanny Arroba. „Iznenađujuće kratki prevjesi, agresivna linija krova i široki kotači stvaraju dojam elegantnog vozila koje je ujedno i sportsko i luksuzno.”

Dizajn unutrašnjosti
Unutrašnjost Nissana Ariya nalik je lounge baru na svemirskom brodu, a zahvaljujući posve novoj električnoj platformi Ariya se može pohvaliti jednim od najprostranijih putničkih prostora u klasi. Klimatizacijski sustav ugrađen je ispod poklopca motora (na mjestu na kojem se u tradicionalnim vozilima nalazi benzinski motor), i tako oslobode unutrašnjost od neželjenih elemenata kao što su prijenosni tunel i električni sustavi ispod armaturne ploče.

Tihi električni motor i bogata zvučna izolacija stvaraju dojam iznimno tihe unutrašnjosti kako bi se svi putnici mogli opustiti i uživati u gotovo salonskom ozračju. Putnici na prednjim sjedalima uživat će u minimalističnoj armaturnoj ploči koja se neprimjetno stapa s ostatkom unutrašnjosti i vratima i koja je pošteđena fizičkih gumba i tipki karakterističnih za konvencionalna vozila. Gumbi klima-uređaja integrirani su u središnjem dijelu armaturne ploče te su osjetljivi na dodir. Budući da prilikom dodira vibriraju, podsjećaju na uporabu mehaničkih tipki. Prikazuju se samo onda kada je vozilo uključeno, zbog čega kokpit djeluje sofisticirano i luksuzno. Prilagodljiva središnja konzola može se pomicati u skladu sa željom vozača, a njezine postavke mogu se pohraniti kao dio vozačeva profila koji se automatski aktivira prilikom svake vožnje.

Više informacija o dostupnosti Nissan Ariya i cijenama u Europi bit će poznato u sljedećim mjesecima. U Europi će biti dostupno pet inačica Nissana Ariya.
Milan Bugarić
// premijera //
PET MODELA DOSTUPNO U EUROPI
Ukupno će pet osnovnih modela biti dostupno na europskom tržištu. Ariya 63 kWh inačica je s pogonom na dva kotača, a Ariya 87 kWh nudi snažniji motor i veći domet, zbog čega je idealna za dulja putovanja. Ariya e-4ORCE 63 kWh inačica je s pogonom na sva četiri kotača i u svojem segmentu izdvaja se konkurentnim omjerom performansi i cijene. Uz jednak domet nudi sjajne performanse i inovativne tehnologije, uključujući dualni električni motor i tehnologiju e-4ORCE. Ariya e-4ORCE 87 kWh inačica je s pogonom na sve kotače koja, osim većeg dometa, nudi i besprijekornu snagu. Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance predstavlja sam vrh ponude ovoga modela. Osim većom snagom ta se inačica izdvaja najboljim omjerom performansi i tehnologije. Nissana Ariya učinit će svakodnevna putovanja uzbudljivijim. Ariya će vlasnicima omogućiti i vuču prikolice mase do 1500 kilograma.
DVA ZASLONA JEDAN DO DRUGOG
Na sučelju ispred vozača, jedan pokraj drugoga, nalaze se 12,3-inčni zaslon instrumentne ploče i 12,3-inčni zaslon multimedijskog sustava, pružajući tako vozačima najvažnije informacije o vožnji koje je moguće pretraživati pokretom prsta. Moguće je prilagoditi prikaz informacija te ih prebacivati s jednoga na drugi zaslon kako bi iskustvo za upravljačem bilo potpuno personalizirano. Tu je i najveći head-up zaslon u boji u segmentu. On prikazuje slične informacije kao i instrumentna ploča, uključujući najnovije informacije o vožnji koje se na nenametljiv način prikazuju u vozačevu vidnom polju.
Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku