Regija
OTVOREN SUSTAV NAVODNJAVANJA ĐOLTA I.

Navodnjavanje za 392 hektara poljoprivrednih površina
Objavljeno 2. srpnja, 2020.

Župan Igor Andrović u Lozanu je pustio u rad sustav navodnjavanja Đolta I. faza, ukupne površine 392 hektara, a koji pokriva Špišić Bukovicu i Lozan. Projekt je vrijedane više od šest milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima iz Mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu” iz Programa ruralnog razvoja. Investitor sustava je Virovitičko-podravska županija, a komisionar su Hrvatske vode.

Uz župana Androvića i Hrvoja Milera, načelnika Općine Špišić Bukovica, otvorenju su, među ostalim, nazočili i Josip Đakić, saborski zastupnik, Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Krunoslav Karalić pomoćnik ministrice poljoprivrede, Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a te Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Đuroković je podsjetio kako je trenutno u izgradnji sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac, vrijedan 43 milijuna kuna, a uskoro kreće i natječaj za drugu fazu radova na izgradnji sustava Kapinci-Vaška, vrijednu 37 milijuna kuna.

– Činjenica je da bez navodnjavanja više nema stabilne i dohodovne proizvodnje, ocijenio je Đuroković.

Krunoslav Karalić istaknuo je značaj sustava navodnjavanja u Strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. godine, a koja naglasak stavlja na povećanu proizvodnju i bolje iskorištavanje prirodnih resursa.

– Sustave navodnjavanja financiramo sredstvima osiguranim kroz program Ruralnog razvoja, a u ovom programskom razdoblju financiramo ukupno 17 projekata navodnjavanja na površini od 7000 hektara, u vrijednosti od gotovo 670 milijuna kuna. Od toga su tri projekta u Virovitičko-podravskoj županiji, naglasio je Karalić, dodavši kako projekt nije završen izgradnjom, nego tek kad se za njegovu upotrebu motiviraju poljoprivredni proizvođači.

Posebno ponosan bio je župan Igor Andrović koji je rekao kako županija neće stati na tri sustava navodnjavanja, nego će u skoroj budućnosti krenuti i u druge faze sustava Đolta te Kapinci-Vaška.
- U pripremi je i sustav navodnjavanja u Lukaču i Čađavici. Plan nam je imati pet tisuća hektara navodnjavanih površina. Ti vrijedni projekti pomoći će nam u sprječavanju katastrofalnih šteta prvenstveno od suša, povećat će poljoprivrednu proizvodnju i učiniti ju kvalitetnijom, a samim tim i konkurentnijom na tržištu, zaključio je župan Andrović.

Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike