Osijek
ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OVIH DANA IMA VIŠE POSLA

Broj poziva s uobičajenih 150 u srijedu skočio na 220
Objavljeno 3. srpnja, 2020.

Prave ljetne temperature, koliko god ih voljeli ili ne, neminovno za sobom donose razne zdravstvene tegobe. I prvi znaci ovogodišnjega ljeta već su utjecali na zdravlje brojnih sugrađana i to svih generacija. Da je doista tako, pokazao je zvuk rotirki vozila hitne pomoći koje su se ovih dana mogle čuti iz gotovo svih dijelova grada. Najviše ih je ovih dana zabilježeno u utorak i srijedu kad je temperatura dosezala 33 stupnja, a sudeći prema žurnom djelovanju bolničara, uglavnom se radi o o ozbiljnim i neodgodivim zdravstvenim problemima. Povećan opseg posla Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije nije neočekivan u ovo doba godine i čini se, nije izostao već pri prvim ovogodišnjim “paklenim” temperaturama.

- Stajao sam na pješačkom prijelazu pokraj Šetača i vozilo Hitne pomoći uletjelo je na travnjak do prijelaza, a djelatnici su požurili na intervenciju. Istoga dana čuo sam još nekoliko “rotirki”, a i dan prije bila je slična situacija - posvjedočio je sugrađanin iz središta grada. Sugrađanka s Juga 2 pak kaže kako je u utorak u večernjim satima u dva navrata čula rotaciju Hitne pomoći, a jedno vozilo zaustavilo se, kaže, nadomak njezina stana.

I doista, prema riječima ravnateljice županijskoga Zavoda za hitnu medicinu Silvane Sabo, broj intervencija ovih dana je povećan, pa je tako u srijedu bilo 60-ak intervencija na područjima koje pokriva Hitna služba. Kaže kako nije zabilježen velik broj kolapsa, nego problema s visokim tlakom, bolovima u prsima, a Sabo podsjeća da su se dogodile i tri prometne nesreće.

Kad su u pitanju pozivi građana, taj je broj znatno povećan i u srijedu ih je bilo 220. Prosječan broj poziva dnevno je oko 150, što upućuje na znatno povećanje broja poziva. Približno 70 posto poziva riješi se savjetovanjem, pojašnjava ravnateljica, a oko 30 posto izlasci su na intervenciju nakon poziva.

- Mislim da se broj poziva može povezati s određenim izvanrednim stanjima. Bile su vrućine, a još je aktualan i koronavirus, pa se simptomi kod uznemirenijih građana dodatno pojačaju. Oni imaju veći broj otkucaja srca, povišen tlak, i sve to može se lako povezati sa psihičkim stanjem osoba koje nas zovu i koje su očigledno uznemirene - zaključuje Sabo.

Očigledno je da se neki građani, umjesto poziva svome obiteljskome liječniku, odlučuju pozvati broj 192, a dio njih potpuno je opravdan. Kako se danas očekuje promjena vremena, a što obično utječe na zdravlje ljudi, potreban je dodatan oprez i to posebice starijih osoba. Valja naglasiti da ovih dana umirovljenici ne vode računa niti o temperaturama, a niti situaciji s koronavirusom i pri najvećim vrućinama izlaze van što nije preporučljivo. M. Mihelić

Marija Mihelić
PREPORUKE STARIJOJ POPULACIJI
U preporukama Zavoda za hitnu medicinu posebno se preporučuje kroničnim bolesnicima, ali i starijoj populaciji, da ne izlaze ako baš ne moraju u vrijeme najvećih vrućina. Ako to već i moraju učiniti, dobro je da vode računa o tome da sa sobom nose bočice vode te da obvezno nose pokrivala za glavu, kao i da odjenu lakšu i prozračnu odjeću. Posebna se uputa daje kroničnim bolesnicima koji trebaju redovito uzimati svoju propisanu terapiju. Valja dodati da pri visokim temperaturama nikome nije preporučljivo da sredinom dana izlazi bez prijeke potrebe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike