Osijek
ZAVIČAJNO RUVO OSIJEK

Tradicijske nošnje, frizure i foto-revija
Objavljeno 27. lipnja, 2020.

Temperature koje su oko 10 sati u subotu dosezale do 29 stupnjeva nisu omele desetak djevojaka da najprije strpljivo odijevaju narodnu nošnju, a potom se prošeću Tvrđom. Riječ je o manifestaciji „Zavičajno ruvo Osijek” u organizaciji Regionalnog etno centra Osijek, a u sklopu čega se prezentiraju tradicijske frizure i revija narodnih nošnji Slavonije i Baranje. 
- Manifestaciji se odazvalo desetak djevojaka iz valpovačkog, vinkovačkog i baranjskoj kraja te s područja Podravske moslavine. Svaka od njih odjenula je različiti tip nošnje, a za jedno odijevanje potrebno je i do sat i pol, što uključuje i svečanu frizuru. Zna potrajati i do dva sata – ispričao je Ivan Nikolić, predsjednik Etno centra Osijek. Djevojke su se, odjevene u nošnje, uputile prema Tvrđi gdje su prezentirale tradicijsko odijevanje. Osim na Trgu sv. Trojstva, foto-revija održala se i na Trgu Vatroslava Lisinskog te kraj Vodenih vrata. Iako su također bile pozvane, djevojke iz đakovačkoga kraja zbog aktualne situacije s koronavirusom, nisu se odazvale manifestaciji.
Istovremeno, u prostorijama Etno centra, na Vijencu Ivana Meštrovića, upriličena je i izložba nošnji i ukrasnih jastuka. Voditeljica radionice za izradu narodne nošnje Anastazija Rakitić pojasnila je kako nošnja obuhvaća rubinu, kecelju, maramu i šamiju, dok su muškarci odijevali gaće, rubinu i prsluk izvezen zlatom. Posjetitelji su mogli vidjeti i izložbene primjerke jastuka za svečane prilike koje su djevojke tih krajeva donosile u brak. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike