Sport
BIJELO-PLAVI GOSTUJU U MAKSIMIRU

Ostali su dobri, ali Dinamo je neki drugi svijet u HNL-u
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
Sve što se od Osječana očekuje jest da pokaže kako je dostojan derbija

Pakleni tjedan, u kojem će u osam dana odigrati tri derbija, za nogometaše Osijeka počinje subotnjim gostovanjem na Maksimiru.

Bit će to velika kušnja za Osijekov niz od četiri susreta bez poraza unutar kojih su ostvarili tri pobjede i remi. Takva forma daje nadu kako bi se bijelo-plavi s najtežeg gostovanja u HNL-u možda mogli vratiti s nekakvim plijenom koji bi im itekako dobro došao u neizvjesnoj borbi za drugo mjesto.

Prazne priče

Ipak, pitanje je koliko su te nade opravdane jer Zagrepčani su ove sezone na svom terenu nepobjedivi. Zapravo, od 45 bodova koji su im dosad bili na raspolaganju kada su domaćini - uzeli su 43. Jedini koji se iz Maksimira uspio vratiti neporažen bio je Hajduk. Zapravo, odnose snaga između Dinama i ostatka lige, pa čak i ovog društva koje se bori za drugo mjesto, najbolje je oslikao trener Osijeka Ivica Kulešević:

- Možda ovo što ću reći neće svima najbolje sjesti, ali igramo protiv Dinama, a objasnit ću što to znači. Gledajte, Osijek, Hajduk, Rijeka i Lokomotiva su vrlo dobre momčadi, Gorica također, a Dinamo nam je umakao 20 i više bodova. Mislim kako taj podatak dovoljno govori sam za sebe o njihovoj kvaliteti. To više što je ta golema razlika stvarana u vrijeme dok je Dinamo igrao u Ligi prvaka, a u HNL-u se pojavljivala kombinirana njegova momčad. Praktično su rekreativno stvorili tu razliku. To je sve što bih rekao o kvaliteti Dinama i samo želim dodati čestitku na osvojenom naslovu prvaka.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore



Iako je očit respekt prema suparniku, to ne znači kako će Osijek u Maksimir otputovati "spuštenih gaća". Suparnik je jak, ali upravo je to prilika u kojoj se može i mora pokazati kako su bijelo-plavi vrijedni borbe za drugo mjesto.

- Naravno da se nećemo predati. Pojavljuju se komentari kako Dinamo ne izgleda baš sjajno nakon koronastanke, ali to su prazne priče. Uz to i Dinamovi igrači su protiv nas uvijek motivirani i zato nas očekuje jako težak posao. Odigrali smo s njima prijateljski susret uoči nastavka sezone i tada smo vidjeli kako su sposobni kazniti baš svaki i najmanji propust. Mi smo u toj utakmici igrali dobro, stvarali prilike, a Dinamo je hladno iskoristio dvije male nesavršenosti u našoj obrani. Ako želimo do pozitivnog rezultata, one se ovaj put ne smiju dogoditi - smatra trener bijelo-plavih.

Bez Žapera
To nije susret uoči kojeg će iz Osijekove svlačionice dopirati uobičajne najave o pobjedi. Naravno, nisu se bijelo-plavi nje unaprijed odrekli, ali svjesni su kako bi nekakvim velikim govorancijama samo probudili uspavano plavo "čudovište". Uvijek je pametnije, uoči gostovanja u Maksmiru, biti objektivan negoli bahato najavljivati nešto što ove sezone nikome još nije pošlo za nogom. I više je nego jasno kako će Osijek morati odigrati savršenu utakmicu ako želi iz nje nešto izvući.

- Formula uspjeha je jasna. Obrana nam mora ostati neprobojna, a u napadu moramo iskoristiti svaku mogućnost koja nam se ukaže - tvrdi Kulešević.

Dodatni je problem što na raspolaganju neće imati dva igrača koji su bili starteri u prošlom kolu u pobjedi nad Interom, a vjerojatno bi to bili i na Maksimiru. Merveil Ndockyt je skupio tri žuta kartona, a Mihael Žaper je otpao zbog ozljede.

- Dobio je bolan udarac u kuk. Možda bi i mogao zaigrati, ali bilo bi to čisto mučenje za njega, pa smo procijenili kako je bolje sačuvati ga za preostala dva derbija. Izostanci su sastavni dio nogometa i zato jedino što možemo jest nadati se kako ćemo za njih dvojicu pronaći odgovarajuće alternacije. Uostalom, nije važno tko igra, nego kako ćemo igrati i kakav ćemo gard imati. Imamo svoje adute za taj susret samo je pitanje hoćemo li ih moći i znati iskoristiti - zaključuje Ivica Kulešević, trener NK Osijek.

Dobra vijest trebala bi biti povratak Vedrana Jugovića u momčad. On će u paru s Kleinheislerom kontrolirati sredinu terena, a način na koji će njih dvojica to činiti mogao bi imati presudnu ulogu za rasplet utakmice. U biti, jedino što trebamo očekivati od Osijeka jest da se pokaže u izdanju kojim će opravdati epitet derbija koji nosi taj susret. Prevedeno, bijelo-plavi ne bi smjeli samo "čučnuti" pred svoj kazneni prostor i čekati egzekuciju. Valjalo bi pokazati zube...

Dalibor Keler
Možda ste propustili...

79 DANA PRIJE SVEČANOSTI OTVORENJA

Olimpijski plamen stigao u Marseille

ODBOJKAŠI MLADOSTI STIGLI NA KORAK DO OBRANE TITULE

Mursa prekasno proigrala na Savi

Najčitanije iz rubrike