Osijek
PROPADAJU LI MATURALNA PUTOVANJA?

Učenici ne žele zamjenska putovanja u Hrvatsku, pa svi otkazuju aranžmane
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
Turističke agencije također su u nezavidnoj situaciji jer su im uplaćena sredstva već kod inozemnih partnera putovanja

Ovogodišnjoj generaciji učenika tekuća školska godina ostat će u sjećanju po dvije velike stvari- najdugotrajnijem štrajku prosvjetara u modernoj hrvatskoj povijesti, zbog čega su se u klupe vratili tek početkom prosinca prošle godine, te epidemiji koronavirusa zbog koje su iz njih izašli sredinom ožujka. Javnost je posebno pratila teškoće s kojima su se susretali i još se susreću maturanti koji su zbog navedenih razloga ostali bez zadnjeg školskog zvona, ali i svih oproštajnih aktivnosti s vršnjacima. Posljednji u nizu “gubitaša” koje je iznjedrila ova školska godina su i budući učenici završnih razreda, koji su na samom kraju tekuće nastavne godine trebali otputovati na najiščekivanije putovanje u životu- maturalac. Međutim, kako sada stvari stoje, za mnoge će to ostati nedosanjani san.

Nezadovoljstvo
U razgovoru s ravnateljima osječkih srednjih škola doznajemo da su učenici i njihovi roditelji izuzetno nezadovoljni mogućnostima koje su im trenutačno na raspolaganju, baš kao i tretmanom putničkih agencija koje ne pokazuju razumijevanje u ovim nadasve izvanrednim okolnostima. Ravnateljica Medicinske škole u Osijeku, Sanja Dravinski ističe kako se, zajedno s roditeljima i učenicima, osjeća kao talac cijele situacije. “Destinacija za koju su se odlučili učenici naše škole bila je Španjolska po cijeni od 3.900 kuna, a u njezinu odabiru poštovali smo sve propisane procedure. Naime, tri agencije su prezentirale svoje ponude roditeljima, a odabrana je jedna agencija s kojom imamo loša iskustva. Oni su prije dvije godine vodili naše učenike u Grčku, a u rezerviranom smještaju su ih dočekali štakori. Zbog svega toga nemam u njih povjerenja, a svi se pomalo osjećamo kao taoci cijele situacije. S jedne strane imamo preporuku HZJZ-a da se maturalna putovanja obavljaju u Hrvatskoj, a s druge, nekorektne ponude turističkih agencija koje se pozivaju na stavke u zakonu o eventualnim pojedinačnim raskidima ugovora, a uz to nude povrat novca u obliku vaučera koji naši učenici možda i neće moći iskoristiti jer će biti okupirani drugim obvezama. Što se zamjenskih ponuda tiče, jedna je primjerice u Trogiru, u Hotelu Medena, gdje sedam dana boravka košta 3.500 kuna, dok je, za usporedbu, 11 dana Španjolske koštalo 3.900 kuna. Pitam se kako se to može usporediti? U sklopu te ponude nudi se obilazak Splita, Šibenika i nekoliko okolnih mjesta, uz smještaj u hotelu s tri zvjezdice gdje bi navečer imali DJ-a i disko. Ovakvu ponudu se nudi djeci u sedmom ili osmom razredu, a ne budućim maturantima. Druga ponuda je u zadarskom hostelu po cijeni od 2.900, a treća u Makarskoj za 3.000 kuna, u sklopu koje bi učenici obišli Imotski i Mostar, a ručali bi u Dubrovniku. Razgovarala sam i s kolegama koji kažu kako neće učenike voditi na ljetovanje, već na pravu ekskurziju sa sadržajima koje takvo putovanje zahtijeva.”, objašnjava Dravinski i dodaje kako je jedan od problema eventualnih maturalnih putovanja u Hrvatskoj činjenica da mnogi hoteli jednostavno ne žele primiti učeničke ekskurzije. “Većina hotela ne želi mjesto ostaviti za brojne učeničke grupe iz straha da ne unište inventar, ali i želje da ta mjesta sačuva za turističke goste. Iz agencija nam predlažu putovanje, u Hrvatskoj dakako, početkom rujna ukoliko Ministarstvo to dopusti, kada bi cijene bile i tisuću kuna niže po aranžmanu.”, zaključila je Dravinski.

Ne u Hrvatskoj
Konačnu odluku o ovogodišnjim putovanjima donijeli su i u Ekonomskoj i upravnoj školi u Osijeku, čija ravnateljica Lidija Žaper napominje kako je u ovoj situaciji izuzetno teško pronaći idealno riješenje. “Maturalnog putovanja učenika trećih razreda u našoj školi neće biti, budući da nije moguće ostvariti planirano putovanje u Španjolsku. Učenici ne žele ni jednu drugu destinaciju i u dogovoru roditelja, nastavnika i njih samih, odlučeno je da putovanja nažalost neće biti. Teško mi je reći što će se događati kasnije, ali sve je na ugovoru između roditelja i putničke agencije. Inače naši su odabrali jednu respektabilnu putničku agenciju, a na putovanje je trebalo ići između 80 i 90 učenika. Ponuđene su nam zamjenske destinacije u Hrvatskoj, poput makarske rivijere ili Trogira, što učenicima nikako nije bilo prihvatljivo. To ujedno znači da inozemna putovanja potpuno otpadaju, pa zamjene nisu išle ni u smjeru drugih europskih destinacija, poput Beča, Praga i Budimpešte. Važno je istaknuti i kako drugih termina odlaska gotovo da i nema, s obzirom na početak nastave u rujnu i obvezu profesora da budu na nastavi tada, ali i bojazan od mogućeg drugog vala epidemije koji se najavljuje na jesen. Također, budućim maturantima sigurno neće biti do višednevnog putovanja za vrijeme proljetnih praznika sljedeće godine jer će se vjerojatno pripremati za strukovnu i državnu maturu.”, istaknula je Žaper. Odgovor na neka od pitanja koja muče sve uključene, pokušali smo dobiti i od prozvanih agencija, međutim do zaključenja broja nismo ga dobili. Zbog toga smo se obratili predsjedniku Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) te vlasniku turističke kompanije Uniline, Borisu Žgombi koji nam je objasnio trenutačnu situaciju s pozicije turističkih agencija. “Velik problem kad su u pitanju inozemna maturalna putovanja je taj što su sredstva uplaćena od strane roditelja već akontirana na račune ondašnjih pružatelja smještaja, a teško je očekivati da će itko od njih taj novac vratiti svom hrvatskom partneru, posebno ako se to putovanje može održati u kasnijem terminu. Zbog toga agencije ulaze u dodatan problem, jer one mogu organizirati “zamjensko” putovanje u Hrvatskoj, međutim pitanje je s kojim sredstvima kad su ona proslijeđenima partnerima uključenim u inozemni aranžman.

Nažalost, jako je malo onih koji bi vratili novac s kojim bi putničke agencije bile u mogućnosti organizirati drugo putovanje. Također, važno je istaknuti da maturalna putovanja imaju smisla sada, a ne za godinu dana kad će učenici biti zauzeti različitim drugim obvezama, zbog čega ni upotreba vaučera za njih nema pretjeranog smisla. Osim toga, svaki roditelj ima ugovor s putničkom agencijom, koji pokriva otkazne rokove i slično, a provode se i vanugovorni razgovori s obzirom na specifičnost situacije. “, zaključio je Žgomba.

Ema Nenadić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike