Regija
REZULTATI JAVNOG NATJEČAJA

Udruge će za projekte i programe dobiti 240 tisuća gradskih kuna
Objavljeno 19. lipnja, 2020.
BELI MANASTIR

Gradskim udrugama bit će dodijeljeno 240.000 proračunskih kuna.

Rezultat je to javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga s područja grada. Novac se dodjeljuje za programe udruga iz tri prioritetna područja - kultura, socijalna zaštita i razvoj gospodarskih djelatnosti. Najviše novca, 137.000 kuna, namijenjeno je za programe iz područja kulture. Programe iz područja socijalne zaštite grad će financirati s 83.000 kuna, a 20.000 kuna dobit će udruge koje su predale programe vezane uz razvoj gospodarskih djelatnosti. Novca za udruge, kako je najavio gradonačelnik, Tomislav Rob, manje je nego prošle godine, a osnovni razlog tome je štednja zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusom, zbog čega je, uostalom, ‘‘tanji‘‘ i proračun. Udruge su stoga ostale ‘‘kraće‘‘ za 230.000 kuna. Iz područja kulture financirat će se 19 projekata/programa, od kojih je najvrjedniji onaj HKUD-a Beli Manastir - 26.000 kuna.

Za ovogodišnji dramski program Gradsko kazalište inkasirat će 19.000 kuna, a 16.000 kuna osigurano je SKUD-u "Jovan Lazić". Unaprjeđivanje programa kulturne autonomije Mađara u Belom Manastiru naziv je programa DZMH-a za koji će dobiti 14.000 proračunskih kuna. Za aktivnosti ogranka Matice hrvatske izdvojeno će biti 11.000 kuna, a za manifestacije Konjogojske udruge Baranja 10.000 kuna, kao i za tri programa MKU-a Pelmonostor. Ostali novac, u iznosima od 2000 do 7000 kuna podijelit će deset udruga. Najveći pojedinačni iznos za projekt u području socijalne zaštite osiguran je mirovnoj grupi Oaza. Za besplatne tople obroke starijim i nemoćnim osobama, naime, dobit će 15.000 kuna.

Za područje socijalne zaštite programe i projekte prijavilo je 19 udruga, a novac je odobren za 23 projekta. Tri projekta odobrena su kroz područje razvoja gospodarskih djelatnosti. Udruga uzgajatelja malih životinja iz Branjinog Vrha dobit će 8000 kuna, pčelarska udruga Baranja 7000 kuna, a Udruga računovodstveno-financijskih djelatnika 5000 kuna. Nije odobreno financiranje 13 projektnih prijava poslanih od devet udruga. Ovakav model financiranja rada udruga iz gradskog proračuna provodi se već petu godinu, nakon čega je broj udruga koje se financiraju iz gradskog proračuna znatno smanjen.

Pri Ministarstvu uprave registrirano je približno 150 udruga s područja grada, a na gradski se natječaj javilo njih 40-ak.

Iz cijele ‘‘priče‘‘ treba izuzeti GD Crvenog križa, vatrogasne udruge, HGSS i sportske klubove čiji rad financira Grad, ali po nekoj drugoj osnovi. I.Getto
Iznos novca namijenjen udrugama smanjen je zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike