Regija
IDE PRODAJA NEVELIKE IMOVINE BIZ-A

Država dala tri plaće i polovinu otpremnina
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Ljetos propala mljekara ima samo pokretnine od 313.000 kuna. Time i plaćama države namirit će se dijelom tek radnici
ĐAKOVO/POŽEGA

Idući tjedan bit će objavljen oglas o prvoj prodaji pokretnina mljekare BiZ u stečaju iz Buka, a koja je prodavaonicu svojevremeno imala i u Đakovu, nametnuvši se i đakovačkim kupcima svojom ponudom, čestim akcijama i nižim cijenama.

Otvaranje ponuda je u lipnju. Pokretnine su jedina imovina BiZ-a, vrijednost s kojom se mogu namiriti obveze mljekare tek je 313.510 kuna, pa će jedini u isplatnom redu, i to tek djelomično, na naplatu potraživanja moći računati radnici, njih 25-ero, kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda. Stečajni upravitelj Bojan Sudarević kaže kako je država već ispunila svoje obveze prema njima, njezina Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca već je isplatila po tri plaće radnicima i po polovinu otpremnine koja se kreće od 2666 do 47.000 kuna.

- Agencija je dosad isplatila 23 od 25 radnika, a ukupan iznos na to ime je oko 325.000 kuna - kaže Sudarević. Druga polovina radničkih otpremnina ići će iz prodaje nevelike imovine. Iznos od 325.000 državnih kuna isplaćen radnicima polovina je ukupnih njihovih potraživanja, koja iznose 645.000 kuna bruto. Zainteresiranih za kupnju BiZ-ovih pokretnina ima među malim mljekarama, OPG-ovim i sl., pa iako cijena na drugoj dražbi pada za 50 posto, realno je očekivati, s obzirom na to da je riječ o specijaliziranoj opremi za mljekare, da kupca nađe već i u prvom krugu. Pronađe li ga ipak na drugoj dražbi, cijena imovine bit će oko 150.000 kuna, što s od Agencije isplaćenih 325.000 kuna ukupno čini iznos od 485.000 kuna, no treba pridodati i troškove stečajnog postupka, a ima i neisplaćenih plaća. U slučaju da se imovina proda u drugom krugu, zbog prepolovljene cijene radnici mogu računati na 60-ak posto namirenja tražbina.

- Zaposlenih radnika u stečaju nema, a sva imovina na prodaju ide kao cjelina. S objavom oglasa o prodaji nekretnina ostavljanje pisanih ponuda ide kod javnog bilježnika, a njihovo otvaranje i odabir najpovoljnije slijedi u lipnju - kaže Sudarević. Proda li se imovina BiZ-a već u prvom krugu, Sudarević najavljuje da bi stečaj ove mljekare mogao biti zaključen već ovoga ljeta.

Stečajni upravitelj kaže kako osnivači mljekare (njezin osnivač je Poljoprivredna zadruga Simentalac, u čijim nekretninama je i djelovala, a oni su okupljeni u njoj) ne mogu računati ni na što u povratu, namirenju tražbina. Nisu svi među njima ni prijavili svoja potraživanja. Jer, moraju platiti pristojbu od dva posto od tražbine. Neće se naplatiti, kao ni od Agencije. Drugi viši isplatni red su OPG-ovi, država s PDV-om itd. Dio osnivača su ujedno bili i dobavljači sirovine, mlijeka, oni mogu, mogli su prijaviti tražbine, no neće se naplatiti. I oni su drugi viši isplatni red.

Osnivač mljekare, PZ Simentalac, niži je isplatni red jer se njegova prijavljena tražbina smatra osnivačkim ulogom i stečajni upravitelj osporio mu je tražbinu.

Suzana Župan
Od neba do trnja u samo tri godine
Još prije samo tri godine, 2017., mljekara BiZ osnovana je s velikim planovima, uz velike riječi potpore uže i šire zajednice, pa i obećanja da će opskrbljivati bolnice, vojsku i dr., a što bi joj jamčilo siguran i velik plasman. Bila je primjer udruživanja malih mljekara, da bi nakon samo 2,5 godine stavila ključ u bravu, ljetos, 1. kolovoza. Kada smo ju kupili, kupili smo zapravo višemilijunski dug, a ne vrijednost - rekli su ljetos neki od udruženih mljekara, Dodaju, mislili su da je otkupljeni dug 2, a ispalo je da je 3,5 milijuna kuna.
bez naplate
NEMA NOVCA

ZA OSNIVAČE,

OPG-ove, PDV
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike