Regija
MISIJA SLAVONKE I DALMATINKE

Nabavile 7 tona hrane za 700 djece u Ruandi
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
Udruga “Putokaz za Afriku” ima 4000 članova, projekt razvijaju uz pomoć kumova i donatora
SLAVONSKI BROD

Nakon što su prije dvije godine osnovale "Putokaz za Afriku" koji pomaže djeci u Ruandi, pasioniranoj pilotkinji i predsjednici te brodske udruge Slavici Ninković Gašparović iz Slavonskog Broda i bivšoj stjuardesi i dopredsjednici Elizabeth Suzani Kozina iz Klise kod Splita, uspjelo je poći za rukom kupiti 7 tona hrane koja je ovih dana podijeljena obiteljima školaraca u Kivumu, selu koje se nalazi u distriktu Gitarama.

Naime, udruga ima 4000 članova i danas brine o 700 djece koji imaju svoje kumove koji pomažu školovanje i nabavu osnovnih potrepština. Uplatom od 60 kuna mjesečno jedno dijete dobije obrok, školsku uniformu, bilježnice i knjige. Zahvaljujući posljednjem pothvatu dviju humanitarki, obitelji školaraca dobili su 10 kilograma hrane, po 5 kilograma graha i kukuruznog brašna. Njihovo hrabro i značajno djelo još je veće kada se zna da je koronakriza i da su zatvorene granice, ali i nestašica hrane u Rundi, koja je u travnju bila pogođena i poplavama. A ni ove entuzijastice i aktivistice još ne vjeruju da su napravile ovakav pothvat. Obavile su to telefoniranjem i slanjem WhatsApp poruka, te trudom, ljubavlju i ustrajnošću. Pregovori su trajali tjednima, ali nisu odustajale.

- Distrikt su pogodile poplave. Bili su u karanteni i djeca nisu išla u školu. A dok ne idu u školu, djeca ne jedu. Kumove smo obavijestili da ne uplaćuju, no oni su nastavili, pa smo odlučile kupiti hranu. Mjesec dana smo pregovarale. Bilo je stresno. Imale smo novac, a nismo imale gdje kupiti hranu. No u ove dvije godine smo stekle prijatelje u Ruandi i uspjele smo. Hrana je podijeljena. Trebale smo ići i nas dvije, imale smo aviokarte za 5. svibanj, ali su granice bile zatvorene. Plan je da odemo u Ruandu čim se granice otvore - ispričala nam je Elizabeth Suzana Kozina. Dodala je da su ona i Slavica dosad pet puta posjetile Ruandu.

- Navečer, poslije 18 sati kada se smrkne, nemate što raditi vani zbog sigurnosti. Nemaju vodu ni struju. Voda se nosi u kanisterima izdaleka. U sklepanim kućicama spavaju na zemljanom podu. Imaju jednu iskopanu rupu u zemlji koja im služi kao WC. Obrok se sastoji uglavnom od graha, kukuruznog brašna i riže. Jedna kuća ima jedan lonac i jednu drvenu žlicu s kojom se jede, a najčešće prstima. Djeca idu u školu da bi imala bar jedan obrok, a nerijetko i zaspu jer kod kuće jedu samo dva-tri puta tjedno. Jedina igračka su im lopte od lišća banane. U Runadi vlada takva bijeda koju je teško opisati riječima - opisala je. Humanitarni projekt razvijaju uz pomoć kumova i donatora. Neki od njih su trener Nenad Bjelica, pjevačica Marina Tomašević, glazbenici Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, te pjesnik Enes Kišević.

Prema Elizabeth Suzaninim riječima, cilj je školovati i nahraniti svih 1250 školske djece. "’Od 10 došle smo do 700 djece. No potrudit ćemo se da sva djeca dnevno imaju jedan obrok", kaže Elizabeth Suzana, koja je s prijateljicom kupila i nekoliko krava, koza i kokoši, te papuče za školarce i učitelje. Poručila je da svi koji žele pomoći djeci u Ruandi mogu kontaktirati udrugu Putokaz za Afriku putem Facebook stranice.

Snježana Fridl
Želimo prikupiti 3000 eura da kupimo 10 lonaca za kuhanje, jedan stoji 300 eura, kaže Elizabeth Suzana
POVEZALO IH PISANJE
Elizabeth Suzana Kozina je ime koje se povezuje s uspješnom linijom torbi BiArtis. Osim što dizajnira torbe ukrašene umjetničkim slikama, vlasnica je lente Miss osobnosti na izboru za Naljepšu mamu Hrvatske 2018. i spisateljica. Brođanka Slavica Ninković Gašparović zaljubljenica je u pisanje bajki za djecu oboljelu od malignih bolesti.
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike