Regija
MINISTARSTVO RADI UŠTEDE REZALO SREDSTVA PREDVIĐENA ZA 2020.

Zbog korone gradnja dvorane u Babinoj Gredi “na čekanju”
Objavljeno 23. travnja, 2020.

BABINA GREDA - Na današnji dan (23. travnja), prije točno šest godina, u povodu proslave Dana škole i Dana općine, tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović položio je kamen temeljac za početak gradnje školske sportske dvorane OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi, što je za mještane toga sela bio povijesni događaj.

 

Radilo se tada o investiciji vrijednoj približno 21 milijun kuna, koja je trebala u cijelosti biti financirana sredstvima državnog proračuna i završena u roku od dvije godine. I umjesto da već četiri godine sportske aktivnosti koje potiču tjelesni rast i razvoj, poput svojih vršnjaka diljem Hrvatske, imaju u sportskoj dvorani svoje škole, babogredski će se učenici, kako stvari stoje, morati još dobrano načekati jer gradnja dvorane nije ni počela. A kad će, ne zna se. Nakon niza peripetija i problema prouzročenih zastojem radova zbog odlaska tadašnjeg izvođača u stečaj 2015. godine, projekt je 2017. prešao u nadležnost Vukovarsko-srijemske županije, koja je u dogovoru sa strukom, zbog protoka dosta vremena, odlučila zatrpati šest metara duboku građevinsku jamu, preprojektirati dvoranu i sve raditi iz početka. I kada je konačno opsežna dokumentacija pripremljena i ishođene potrebne suglasnosti, očekivalo se da će početkom ove godine biti raspisana javna nabava za izvođača radova i da će gradnja dvorane ovoga proljeća napokon krenuti, pojavio se koronavirus. Zbog novonastalih okolnosti restrikcijske škare Ministarstva znanosti i obrazovanja zahvatile su i Babinu Gredu. Nakon naredbe o štednji u Vladi, sva ministarstva napravila su uštede koje će biti preraspodijeljene u pomoć poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i nabavu medicinske opreme. Ministarstvo Blaženke Divjak uštedjet će gotovo 295 milijuna kuna. Osim na isplati prijevoza učenicima i na prehrani i smještaju studenata, odlučilo je rezati i ulaganja za 30 milijuna u objekte škola, među kojima je i škola u Babinoj Gredi.



Na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva su nam odgovorili da su sukladno trenutnim proračunskim ograničenjima, izazvanim pandemijom COVID-19, privremeno zaustavljani svi postupci javne nabave na kapitalnim projektima koji nisu bile započeti prije donošenja Uredbe Vlade RH.

"U tom smislu na predmetnom kapitalnom projektu (K781831-OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi) planirana sredstva u 2020. godini u iznosu od 6.000.000 kuna privremeno su smanjena na 150.000 kuna. Navedeno znači da MZO nije odustao od ovoga kapitalnog projekta, nego će biti nastavljen prestankom prethodno spomenutih proračunskih ograničenja", stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Općinski načelnik Babine Grede Josip Krnić ne krije razočaranje.

- To znači da u ovoj godini nema ništa od natječaja za izbor izvođača radova ni od gradnje dvorane - ustvrdio je, priznavši da je takva odluka zapravo bila i očekivana.
Marija Lešić Omerović

Josip Krnić

načelnik općine

Naravno da sam razočaran zbog toga. To, nažalost, znači da u ovoj godini nema ništa od natječaja za izbor izvođača radova ni od gradnje naše školske sportske dvorane. Takva odluka bila je i očekivana
TREBA DOGOVORITI DALJNJU DINAMIKU
Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Jadranka Mustapić-Karlić kazala nam je da Ministarstvo Vukovarsko-srijemskoj županiji još nije dostavilo nikakvu pisanu obavijest. “Mi smo uredno odradili svoj dio posla, osigurali tražena sredstva i sve ispoštovali. Ali, ako oni sada zbog krize prouzročene koronavirusom nemaju novac, nema ni javne nabave. Moramo sjesti, vidjeti što i kako dalje i dogovoriti dinamiku”, kaže.
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike