Regija
GOSPODARSKO-HUMANITARNA AKCIJA VSŽ-A

Velika pomoć OPG-ima, dijele hranu potrebitima
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Županija je osigurala pola milijuna kuna, otkupljuje viškove od lokalnih proizvođača hrane i donira je ljudima u potrebi
ŽUPANJA - U ovoj kriznoj situaciji, kada se Hrvatska bori s pandemijom koronavirusa, Vukovarsko-srijemska županija odlučila je pomoći lokalnim proizvođačima domaće hrane da svoje viškove ipak distribuiraju i ostvare dio prihoda za nastavak proizvodnje, a time ujedno pomognu i najpotrebitijima donirajući im zdravu hranu od OPG-ova.Županija je od njih 20-ak otkupila proizvode koje će uz posredovanje Crvenog križa, a u povodu uskrsnih blagdana, donirati socijalno ugroženim građanima, a dio i stradalnicima potresa u Zagrebu. Riječ je o suhomesnatim proizvodima, domaćem siru, povrću, jajima, voćnim sokovima, tjestenini, orašastim plodovima...

Odrekli se uskrsnica
Za provedbu akcije Županija je izdvojila oko pola milijuna kuna, a odrekla se i podjele uskrsnica djelatnicima. Operativni dio posla oko organizacije, otkupa, prijevoza i distribucije proizvoda obavlja županijski Agro-klaster. U gospodarsko-humanitarnu akciju uključile su se i ustanove te trgovačka društva, čiji je osnivač Županija.

- Na ovaj način nastojimo pomoći našim malim proizvođačima i gospodarstvenicima da u uvjetima poremećenih odnosa na tržištu ostvare bar dio planiranih prihoda, i da hrana, osobito proizvodi sezonskog i ograničenog roka uporabe, dođe do onih kojima je životno potrebna - ističe direktor županijskog Agro-klastera Zdenko Podolar.

Inače, Agro-klaster je osnovan s ciljem okupljanja i umrežavanja malih proizvođača kako bi im omogućili da lakše dođu do tržišta i prodaje svojih proizvoda.

- Imali smo pregovore, dogovore i potpisane ugovore s trgovačkim lancima i s hotelijerima na jadranskoj obali s kojima smo dogovorili suradnju vezano uz predsezonu i predstojeću turističku sezonu. Osigurali smo određene proizvode, pripremili se za isporuku, ali zbog novonastale situacije sve je stalo jer od predsezone nema ništa. Te ćemo proizvode otkupiti, sada smo prisiljeni tražiti alternativne distribucijske kanale do tržišta kako bi šteta bila što manja i vjerujem da ćemo uspjeti. Nadamo se da će se situacija u dogledno vrijeme, do početka glavne turističke sezone, ipak stabilizirati i da ćemo bar nešto moći odraditi i plasirati - kaže Podolar.

Alternativni kanali
Priznaje da su očekivanja od suradnje s renomiranim hotelskim kućama, na temelju iskazanog interesa za ponuđene proizvode, bila velika, ali sada se pokazalo da su vrlo značajni i veliki trgovački lanci s kojima imaju ugovore.

- Svaka kriza donesi probleme, ali i novu priliku. Ono što mi u cijelom ovom zlu vidimo i kao dobro jest to da se promijenila percepcija potrošača i naših partnera, trgovačkih lanaca, koji sada imaju veliku potrebu i vrlo su aktivni u potrazi za našim domaćim proizvodima. Trenutačno najsigurnije, najbliže i jedino moguće jest lokalno tržište - ustvrdio je. Agro-klaster se uključio i u online tržište i poziva lokalne OPG-ove s područja županije da im ponude svoje proizvode za trgovačke lance, koji imaju određene standarde i deklaracije. Podolar napominje da su se alternativnim distribucijskim kanalima već postigli određeni efekti i veliki broj OPG-ova za sada uspijeva riješiti svoju robu i nemaju većih tržnih viškova. Nema problema ni s plasmanom jaja iz slobodnog uzgoja, odmah se isporučuju na tržište, a ovih su dana, u uskrsno vrijeme, vrlo tražena.

- Mislim da neće puno robe propasti, u dogovoru s Vukovarsko-srijemskom županijom poduzimamo sve potrebne aktivnosti. Otkupit ćemo dio viškova za koje ćemo se dalje pobrinuti kako bi OPG-ovima koji su pogođeni ovom krizom omogući neke prihode. S druge strane, ima ljudi kojima je hrana potrebna, ostali su bez posla i u teškoj su situaciji. Kroz humanitarne aktivnosti mi ćemo te otkupljene proizvode dostaviti potrebitima. Na taj ćemo način sačuvati robu da ne propadne, spasiti OPG-ove i omogućiti im da dođu do prihoda, a ujedno i pomoći onima koji su bez prihoda i kojima je hrana potrebna – zaključuje Zdenko Podolar.

Marija Lešić Omerović
ŠANSA ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU
Direktor županijskog Agro-klastera Zdenko Podolar smatra da sve mjere koje poduzima Vlada RH i lokalne vlasti trebaju ići u pravcu očuvanja gospodarske aktivnosti, bar u najnužnijem dijelu. “Moramo biti solidarni i štedljivi i vjerujem da ćemo koristeći rezerve koje imamo uspjeti pregrmiti ovu krizu. Mislim da za prehrambenu industriju i djelatnosti koje se na nju naslanjaju dolaze bolji dani. Svi bi trebali iz ovoga izvući pouku da je najbolje i najsigurnije ono što sami radimo i proizvedemo i da upravo od toga svi imamo najviše”, zaključuje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike