Osijek
ULAZAK PACIJENATA U DOMOVE ZDRAVLJA

Lukić: U hitnim slučajevima nije nužna zaštitna maska
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
U sveopćem nastojanju da svatko tijekom epidemije koronavirusa zaštiti sebe i druge, u Domu zdravlja Višnjevac u utorak se dogodila nesvakidašnja situacija. Nakon što mu je upalo strano tijelo u oko, sugrađanin se obratio tamošnjoj svojoj liječnici obiteljske medicine, no naišao je doslovno na zatvorena vrata!

- Rečeno mi je da ne smijem ući u prostor Doma zdravlja ako nemam zaštitnu masku, a nisam je imao. Nije stvar u tome da nisam želio imati masku, ali su jednostavno razgrabljene, a osim toga, ovo je bio hitan slučaj jer mi je ‘špena‘ ušla u oko i strašno me je boljelo. Odvezao sam se potom u bolnicu i ondje su mi bez problema izvadili ‘špenu‘ iz oka, no dobro je znati da se u višnjevački Dom zdravlja, koliko vidim, ne može ući bez zaštitne maske - priča sugrađanin.

Ne samo da se može, nego se u hitnim slučajevima i mora. Poruka je to ravnatelja osječkog Doma zdravlja Mate Lukića, koji kaže da nijednom pacijentu s hitnim slučajem ne smije biti uskraćena medicinska usluga. Kako je ovo bio hitan slučaj, kaže Lukić, liječnica je morala primiti pacijenta, a isto pravilo vrijedi u svim domovima zdravlja. Lukić kaže da su u višnjevačkom Domu zdravlja privatni liječnici, no to im ne daje pravo da postupaju drukčije nego što je to odredila uprava Doma zdravlja. To ponajprije znači da zabrane ulaska u bilo koji objekt Doma zdravlja nema.

- Neki liječnici očigledno donose odluke samoinicijativno, no bilo da je liječnik Doma zdravlja ili privatnik, ne može odlučiti o tome na koji se način ulazi u ustanovu. Naravno, pacijentima savjetujemo da sve što mogu obave telefonom, no u hitnim slučajevima ne vrijedi ta preporuka – kaže Lukić, ističući da, bar za sada, nema nikakve dodatne zabrane i sve liječničke ordinacije imaju svoje uredovno radno vrijeme, kad je pacijentima bez problema omogućen dolazak u hitnim slučajevima. Za sve ostale slučajeve preporuka je telefonski razgovor ili dogovor e-mailom.

- Za sada imamo takav režim i toga se svi liječnici moraju pridržavati, bilo da su privatnici ili ne. Svakako ću ispitati ovaj slučaj u Višnjevcu da se ne bi ponovio – kaže ravnatelj Lukić.
M. Mihelić
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike