Novosti
PRVI OBOLJELI U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa u Osijeku!
Objavljeno 14. ožujka, 2020.
Riječ je o bračnom paru iz Ernestinova čiji je zet zaražena osoba koja se već liječi u Klinici za infektivne bolesti „dr.Fran Mihaljević“ u Zagrebu

Vezani članci

DOMAGOJ DRENJANČEVIĆ, LIJEČNIK I PROFESOR

Novi virus se lako širi, ali prevladava blaži oblik bolesti

POSLJEDICE PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Hrvatska u ratu protiv virusa: Učenici i studenti bez nastave, tvrtkama odgoda plaćanja poreza i doprinosa

KBC OSIJEK SPREMAN ZA NOVE PACIJENTE – ČEKAJU SE NALAZI NOVIH UZORAKA

Danas poslijepodne znat će se ima li još zaraženih s osječkog područja

OSIJEK - U KBC Osijek u ranim jutarnjim satima, točnije u 01.30 sati stigao je nalaz iz Zagreba koji je potvrdio da je bračni par iz Ernestinova pozitivan na korona virus. Riječ je o prve dvije osobe u istočnoj Hrvatskoj za koje postoji laboratorijski nalaz  da su zaražene  s COVID-19, ali je vrlo bitno za reći da je riječ o osobama koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, koja je već hospitalizirana u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti „dr.Fran Mihaljević“.

– Bračni par se zbog blagih simptoma nalik prehladi javio  osječkom Zavodu za javno zdravstvo, a kako su potvrdili da je njihov zet jedan od zaraženih, koji je u izolaciji u Zagrebu, odmah su bili podvrgnuti testiranju i stavljeni u izolaciju u KBC Osijek. Tijekom noći potvrđeno je i da su pozitivni na virus. Oni trenutačno više nemaju niti temperaturu, a simptomi su jako blagi i osjećaju se dobro. O svim daljnjim postupanjima s njihovim kontaktima sada će svoje reći epidemiolozi, komentirao je doc.dr.sc. Željko Zubčić jutros za naš list.  Treba naglasiti kako ovaj bračni par nije virusom zaražen slučajno, već isključivo zbog kontakta s osobom izvan Osijeka za koju je infekcija već bila potvrđena.
Dodao je kako se očekuju rezultati testiranja za još nekoliko članove obitelji zaprimljenih pacijenata te još nekih osoba koje nisu povezane s ovim pacijentima.
Najavio je kako se od ponedjeljka u osječkom KBC-u smanjuje broj kontrolnih pregleda i odgađaju se operacije koje se ne moraju hitno obaviti, a posjete su zabranjene od 26. veljače.

Imamo dva bolesnika s pozitivnim nalazom na koronavirus infekciju, noćas smo dobili nalaze s Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Naši bolesnici imaju blažu sliku bolesti s gotovo dobrim općim stanjem, njihovo stanje ne zabrinjava, rekla je novinarima predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Anušić: Panika može napraviti više štete od korone

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite dožupan Goran Ivanović kazao je kako će Stožer tijekom dana održati sastanak s čelnicima jedinice lokalne samouprave, a očekuje se i donošenje odluke o radu ugostiteljskih objekata, pogotovo onih koji rade cijelu noć.

S obzirom na trenutni nedostatak dezinfekcijskih sredstava na tržištu Ivanović je kazao kako je dio tih sredstava naručen od nacionalnog Stožera i trebali bi stići do ponedjeljka.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako su sve službe u funkciji te ponovio kako nema mjesta panici, koja može napraviti puno više štete od samog virusa.

Dodao je kako već 15- ak dana kontaktira s tvrtkama koje proizvode dezinfekcijska sredstva kako bi se povećala proizvodnja, a neke pomake napravila je i Vlada.

 

Inače, do danas je u Hrvatskoj 37 osoba zaraženo koronavirusom, obrađuju se 553 uzorka, za njih 15 se čekaju rezultati. Pod nadzorom je 5991 osoba.  N.Z. Eberhard

Stožer: U Hrvatskoj pet novo zaraženih koronavirusom, ukupno 37


 - U Hrvatskoj je pet novoozaraženih koronavirusom što znači da je ukupno zaraženo 37 osoba, objavio je u subotu ujutro Nacionalni stožer Civlne zaštite Republike Hrvatske.

Dvije su osobe iz Osijeka, po jedna iz Siska, Varaždina i Zagreba.

Sve to su i dalje importirani slučajevi ili bliski kontakti od prije poznatih slučajeva

Situacija je zahtjevna, ali je kontroliramo i držimo u redu, poručili su iz Sožera.

Istaknuli su i da je drugi blizanac, od dvojice zaraženih koronavirusom - negativan.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana