Novosti
KBC OSIJEK SPREMAN ZA NOVE PACIJENTE – ČEKAJU SE NALAZI NOVIH UZORAKA

Danas poslijepodne znat će se ima li još zaraženih s osječkog područja
Objavljeno 14. ožujka, 2020.
U bolnici tvrde kako je opis posla zaraženog bračnog para takav da nije bilo mogućnosti daljnjeg širenja zaraze

Vezani članci

PRVI OBOLJELI U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa u Osijeku!

S obzirom na posao kojim se bavi zaraženi bračni par iz Ernestinova, a koji su prve dvije osobe za koje je nalazom potvrđeno da su inficirani korona virusom i koje se nalaze u karanteni  na Klinici za infektivne bolesti KBC-a Osijek, nema mogućnosti daljnjeg širenja ove bolesti, informacija je koju su točno u 11 sati iznijeli na izvanrednoj konferenciji za novinare u KBC-u Osijek. Iako liječnici i članovi kriznog stožera maksimalno pokušavaju zaštiti identitet zaraženih osoba, moglo se doznati tek da je riječ o sredovječnim ljudima, koji su bili u direktnom kontaktu s jednom od zaraženih osoba, a koja je trenutačno još na liječenju u Klinici za infektivne bolesti  Fran Mihaljević u Zagrebu.

– Samo jedno od njih je imalo dvodnevnu temperaturu, no oboje su sada dobro i pokazuju tek blažu sliku bolesti, naglasila je prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek. Ipak u KBC-u su daljnjem testiranju podvrgnuti i uži članovi obitelji, ako i nekoliko osoba koje nisu povezane sa zaraženima, a rezultati iz Zagreba očekuju se  kasno poslijepodne.


Ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić objasnio je kako su se osobe sam prijavile epidemiološkoj službi, te su prema strogim propisima u vozilu najavljeni i dovezeni na stražnji ulaz.

– Protokol je strog, pacijente zaštitari doprate do stražnjeg izoliranog ulaza i oni ne izlaze iz automobila dok ih ne prime naši djelatnici koji su u zaštitnoj odjeći. Svi posjeti u bolnici su zabranjeni od 26. Veljače još zbog gripe, a od ponedjeljka smanjujemo i sve kontrolne preglede, te hladni pogon i radimo samo hitne slučajeve. Imamo dovoljno  liječnika i povukli smo dio naših mladih specijalizanata s Klinike Frana Mihaljevića iz Zagreba, imamo i  dosta zaštitne opreme, kao i dostatne kapacitete za izolaciju. Pripremamo se već tjednima, a slučaju potrebe tu je i objekti stare psihijatrije koji u slučaju potrebe može postati karantena naglasio je doc. Zubčić.

N.Z. Eberhard

NE DOLAZITE SAMI U KBC OSIJEK – JAVITE SE EPIDEMIOLOGU


Iz KBC –a Osijek ovim putem apeliraju na sve sugrađane koji eventualno sumnjaju u mogućnost zaraženosti korona virusom da nikako ne dolaze samoinicijativno u KBC Osijek, već da se jave ili svom odabranom obiteljskom liječniku ili direktno epidemiološkoj službi. Službe za epidemiologiju ZZJZ-a (u radno vrijeme na telefon 031/225 – 711, izvan radnog vremena na broj pripravnosti epidemiologa 031/225 – 717).

DANAS I ODLUKA O ZABRANI RADA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NOĆU


Načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović  naglasio je kako mjesta panici, ni histeriji nema, jer se za ovakvu situaciju i struka i stožer priprema već mjesec i pol dana.  - U 16. 30 imamo sastanak Stožera civilne zaštite sa svim čelnicama lokalnih samouprava s područja naše županije i to  upravo da  se dogovorimo o daljnjim postupanjima. Naime, želimo smanjiti svako kretanje koliko je moguće, kako bismo smanjili širenje bolesti. Tako ćemo morati donijeti i odluke o radu ugostiteljskih objekata, pogotovo onih koji rade cijelu noć. Škole ne rade , fakulteti  također, ali isti postoji mogućnost da se ti mladi ljudi okupljaju  na mjestima koja rade dugo u noć, a to ne ide u prilog tome da suzbijemo širenje  virusa. Također ćemo smanjiti i mogućnost dolaska u tijela javne uprave. Trenutačno je točno da nema dovoljno dezinfekcijskih sredstava na tržištu i tu činimo sve  da dobijemo nove količine, naglasio je Ivanović. Župan Ivan Anušić potvrdio je kako sve službe rade svoj posao i kako nema mjesta panici, jer ona može napraviti puno više štete od virusa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike