Regija
NEDOSTAJE STOMATOLOGA I PEDIJATARA

Skrb o djeci preuzele umirovljene liječnice
Objavljeno 27. veljače, 2020.
Umjesto pedijatara ‘’uskočile’’ liječnice obiteljske medicine, a još uvijek Dom zdravlja traži dva liječnika dentalne medicine
DONJI MIHOLJAC - Dom zdravlja Donji Miholjac ustanova je sa 61 zaposlenikom, a prema strukturi većina njih su medicinski djelatnici.U miholjačkoj stožernoj zdravstvenoj ustanovi na temelju ugovora o poslovnoj suradnji radi i 25 liječnika iz drugih ustanova. To su liječnici koji rade u specijalističko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, a Dom zdravlja Donji Miholjac ima deset ugovorenih djelatnosti - fizikalna medicina i rehabilitacija, radiologija, interna medicina, opća kirugija, oftamologija, ortopedija, neurologija, psihijatrija, urologija i otorinolaringologija.

- Pacijenti s ovog prostora imaju zajamčenu zdravstvenu zaštitu, znači mogu obaviti početne preglede ili pretrage, a na detalje obrade idu u najbliže bolnice - kaže ravnateljica Doma zdravlja Antonija Bogut, i dodaje da liječnika ima dovoljno, no ipak zabrinjava situacija sa stomatolozima. Raspisani natječaj za liječnike dentalne medicine nije dobro prošao.

- Tu smo deficitarni. Kada sam u srpnju prošle godine preuzela Dom zdravlja u Donjem Miholjcu, imali smo tri tima dentalne medicine bez liječnika koji je nositelj tog tima. Imali smo raspisan natječaj, na žalost, nitko nam se nije javljao. Do sada sam uspjela zaposliti jednog liječnika dentalne medicine, a za dva ostala tima koja su bez nositelja, posao odrađuju drugi liječnici na temelju ugovorene suradnje. Osim toga, nedostajao je liječnik fizikalne medicine i rehabilitacije, ali je u međuvremenu zaposlen – rekla je ravnateljica Bogut. U Domu zdravlja nedostaje i pedijatara, no prema svemu sudeći razloga za zabrinutost nema. Rade dvije umirovljene liječnice obiteljske medicine i mali pacijenti imaju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

- Trenutačno imamo dvije liječnice koje su u mirovini i koje rade na pola radnog vremena u pedijatrijskoj ordinaciji te smo tako pokrili tu djelatnost i predviđenu kvotu - kaže ravnateljica. Ističe kako će to biti dovoljno da se premosti nedostatak pedijatra do povratka liječnice koja je sada na specijalizaciji. Naime, kako bi kvalitetno riješio problem pedijatara Dom zdravlja Donji Miholjac odlučio je povući europska sredstva. Iz Europskog socijalnog fonda dobio je nepovratna sredstva za financiranje jedne specijalizacije iz pedijatrije.

- Osnovna svrha provođenja ovog europskog projekta je povećanje konkurentnosti Doma zdravlja Donji Miholjac, koja će omogućiti održivost funkcioniranja specijalističke ordinacije pedijatrije na području grada Donjeg Miholjca. Ovo je potvrda odgovornog odnosa prema bolestima i stvaranju kvalitetnijih uvjeta za obavljanje zdravstvene djelatnosti u Domu zdravlja Donji Miholjac. Nakon završetka specijalizacije specijalizantica pedijatrije radit će u Domu zdravlja - kaže Bogut. Planirano je da nova pedijatrica u Donjem Miholjcu počne raditi 2023. godine.

Inače, miholjačkom Domu zdravlja gravitira oko 5000 djece.

Snježana Fridl
Za usavršavanje 1,2 milijuna kuna
Dom zdravlja Donji Miholjac na poziv Ministarstva zdravlja dostavio je projektni prijedlog “Specijalističko usavršavanje doktora medicine iz medicinskog područja pedijatrije za potrebe Doma zdravlja Donji Miholjac”, zadovoljio kriterije te mu je odobreno 1.266.296 kuna. Iz tog EU projekta Dom zdravlja financira jednu specijalizaciju iz pedijatrije. Inače, Dom zdravlja je jedan od 21 doma zdravlja i zavoda za hitnu medicinu kojima je odobreno 82,2 milijuna kuna za financiranje 76 specijalizanata iz primarne zdravstvene zaštite.
Antonija Bogut

ravnateljica Doma zdravlja

Osnovna svrha provođenja projekta je povećanje konkurentnosti Doma zdravlja koja će omogućiti održivost funkcioniranja specijalističke ordinacije pedijatrije na području grada Donjeg Miholjca
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike