Regija
SUNČANI HVAR HOTELI U ĐAKOVO PO SEZONCE

U sezonu za 5000 kuna naviše
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Veliki hotelijer ove će godine u sezoni uposliti 690 radnika raznih profila
ĐAKOVO

Nakon hotelijera iz Živogošća i Valamara, u potrazi za sezonskom radnom snagom u Đakovu jučer je sastanak sa zainteresiranima za rad u sezoni imala tvrtka Sunčani Hvar hoteli, organiziravši ujedno svoj Dan otvorenih vrata.


Kakva radna mjesta u sezoni i pod kojim uvjetima nudi hvarski veliki hotelijer došlo je čuti dvadesetak Đakovčana mlađe i srednje dobi, što je znatno manje nego prijašnjih godina.


Sunčani Hvar hoteli ove će godine u sezoni zaposliti 690 sezonaca; najviše je potrebe za konobarima, barmenima, radnicima u kuhinji, recepcionerima, čistačicama, sobaricama, pomoćnim kadrom i dr. Direktorica Ljudskih resursa u Sunčanom Hvaru Blaženka Tomičić kaže - ova tvrtka nudi konkurentne uvjete rada.


- Članovima našega tima nudimo konkurentne uvjete rada uspoređujući se s drugim velikim hotelskim sustavima. Minimalne plaće su od 5000 kuna neto, i, ovisno o složenosti posla, idu prema više. Nadalje, nudimo redovno uredno radno vrijeme u preraspodjeli, besplatan smještaj i prehranu svima koji nisu s otoka Hvara, kao i mogućnost napredovanja. Nudimo rad u jednoj vrlo internacionalnoj dinamičnoj sredini - kaže direktorica Ljudskih resursa Blaženka Tomičić. Na novinarski upit što misli pod potonjim - što je internacionalna dinamična sredina u kadrovskom smislu - Tomičić odgovara da u ovoj velikoj hoelijerskoj kući rade i radnici iz Italije, Amerike, Portugala, zemalja u okruženju i drugih.


I ove godine turistički djelatnici osjećaju deficit sezonske radne snage, no Slavonija je i dalje bazen sezonaca na koji se ozbiljno računa.


Zainteresiran za sezonski rad na otoku Hvaru je i mladi Đakovčanin Ante Lovrić. Kakav je kruh sezonskog radnika iskusio je, kaže, još prije dvije godine, radeći tada na Malom Lošinju. Pet godina je nezaposlen, a po struci je elektroničar mehaničar, no u njoj ne može pronaći posao, pa se ponovno želi okušati u sezoni na moru, kao konobar. Sjedeći jučer u Gradskoj knjižnici u prvom redu, bez razmišljanja kaže:


- Želim se zaposliti u sezoni. Najvažniji uvjet mi je smještaj, čak i uz nešto manju plaću, pri čemu mslim da ona barem bude oko 4500 kuna. Samo da se maknem odavde... - kaže nezaposleni mladi Lovrić.


Dok se đakovački sezonci odlučuju za sezonu i kojem će poslodavcu u njoj, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navode podatak da je krajem siječnja nezaposlenost ovdje rasla, i to za 3,7 posto za 89 osoba. U usporedbi s istim razdobljem 2019., broj nezaposlenih u Đakovštini smanjio se za 11,2 posto.


Posljednjeg dana siječnja ove godine u evidenciji đakovačke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bile su 2.504 osobe, od kojih je njih 1.339 s područja grada.
Ovogodišnja sezona na Hvaru počinje krajem ožujka, a najveće radno angažiranje sezonaca je u travnju i početkom svibnja te traje do kraja listopada. Tvrtka Sunčani Hvar hoteli, doznajemo, posljednja je uoči ove turističke sezone koja dolazi u Đakovo u potrazi za sezonskom radnom snagom.


Suzana Župan
Najčitanije iz rubrike