Regija
VEČERAS SVEČANOST OTVORENJA 53. ŠOKAČKOG SIJELA

Za "Šokački cvit" natječe se 11 djevojaka
Objavljeno 21. veljače, 2020.
ŽUPANJA - Ovog će vikenda svi putovi voditi u Županju, gdje najveća manifestacija tradicijske kulture, 53. Šokačko sijelo, koje je poprimilo i međunarodni karakter, ulazi u samu završnicu. Svečanost otvorenja Sijela bit će priređena večeras u 19 sati u dvorani Mladost. Na pomno uređenoj pozornici kojom dominira graničarski čardak iz vremena Vojne krajine, a koju je osmislio veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu županjskog kraja i član Izvršnog odbora Šokačkog sijela Ivan Zlatunić, izmjenjivat će se KUD "Tomislav" Županja, KUU "Kristal-Sladorana" Županja, Ogranak Seljačke sloge Drenovci, GAK Županja, Prva pjevačka konjica "Sinđir" Županja i TS "Kristali". Brojni posjetitelji i gosti uživat će u originalnoj priči koja će vjerno dočarati značenje slogana ovogodišnjeg Sijela "Odavno smo graničari stari", čime se Županjci stoljećima diče i ponose. Manifestaciju će otvoriti ministar državne imovine Mario Banožić. A prava atrakcija večerašnje svečanosti bit će izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji koja će ponijeti laskav naslov "Šokački cvit 2020.".


Natjecat će se 11 djevojaka iz Županje, Cvelferije, Brodskog Varoša, Sikirevaca, Donje Vrbe, Andrijaševaca, Srijemske Mitrovice i Donjih Andrijevaca. Svoje brižno čuvane i uštirkane nošnje i prigode u kojima se nose na originalan će način predstaviti publici koja će uživati u prikazanoj ljepoti i bogatstvu narodnoga ruha.
Stručna komisija ocjenjivat će izgled i ujednačenost nošnje, koja stilski treba odgovarati vremenu koje predstavlja, a zatim i način na koji ju djevojke nose i kako su se predstavile. Izabranoj ljepotici Šokačkog sijela i pratiljama pripast će i vrijedne novčane nagrade. M. Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike