Regija
ČAK 154 JAHAČ(IC)A NAJAVILO JE 53. ŠOKAČKO SIJELO

Pokladno jahanje u Županji donijelo je i nogomet u RH
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Županjci su iznova pokazali s kolikom ljubavlju, pažnjom i poštovanjem čuvaju i njeguju tradiciju i koliko vole svoj grad

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

ŽUPANJA - Odavno smo graničari stari, čuvali smo granicu na Savi. Čuvali je sa starih čardaka, branili je hrabro od Turaka, stihovi poznate pjesme barda hrvatskog pučkog pjesništva, čika Đuke Galovića, jučer su u Županji iznova dobili svoju najbolju potvrdu.


Ponosni na bogatu graničarsku povijest, na svoje pradjedove koji su branili i čuvali tadašnji pogranični prostor uz rijeku Savu od mogućih napada vojnika iz Osmanlijskog Carstva, Županjci sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća obnavljaju običaj pokladnog jahanja iz vremena Vojne krajine. I ta je tradicija u Županji, iz koje ono i vuče korijene, zagazila već u šesto desetljeće. Veličanstvena povorka od čak 154 jahačice i jahača privlačila je ljepotom i gracioznošću i na najbolji način, kako i dolikuje nadaleko poznatoj manifestaciji tradicijske kulture županjskog kraja, najavila početak 53. Šokačkog sijela. Predvodili su je bubnjar, kandžijaš i jahač sa zastavom Sijela, a zaustavila se na šest postaja. Jahače je u centru grada dočekalo mnoštvo građana i domaćin, gradonačelnik Davor Miličević, s Izvršnim odborom Sijela i članovima udruge Đeram, koji su ih častili raznim delicijama. Miličević je uputio poziv i najsrdačniju dobrodošlicu svim ljudima dobre volje, poželjevši im da se osjećaju ugodno i uživaju u bogatom programu. Uz zvuke tamburice zaigralo se veliko šokačko kolo, a prizor je bio predivan. Ljepota i bogatstvo tradicije odisali su županjskim ulicama i razgalili srca i duše. Poznato je da je Županja kolijevka prvog igranja nogometa u RH, a županjski su jahači s fesovima na glavi i loptom, koju je nosio predsjednik KU "Stari Graničar" Marko Maroševac, jučer ponosno otkrili do sada nepoznati detalj - prva nogometna lopta u posjed županjskih starosjedilaca došla je upravo zahvaljujući pokladnom jahanju. U Županju su u 19. stoljeću stigli Englezi zbog eksploatacije hrastovih šuma. Dvadesetak županjskih momaka zaposlenih u njihovoj tvornici tanina, odjevenih u tursku odjeću s fesovima, na konjima su, predvođeni Markom Kobaševićem, obilazili Županju. Zaustavili su se kod engleskog industrijalca, a u znak zahvale na posjetu i pokladnoj pjesmi darovao im je jednu kožnatu loptu. Lokalno se stanovništvo, prema uzoru na Engleze, počelo njome igrati i tada je i rođen nogomet u Hrvatskoj. Ta je lopta pronađena puno godina poslije u kući Kobaševićevih nasljednika. Danas se čuva u Zagrebu, a u Županji je podignut Spomenik prvoj nogometnoj lopti u RH, na ponos i diku grada na Savi i njegovih građana.


Članovi vojno-povijesne postrojbe Serežani jučer su prikazali scenu spašavanja djevojke od Turaka, a članovi KUD-a Tomislav oživili su županjski pokladni običaj vuka i bule te izveli bojevni mačevni ples - serežanski.
I sudionici i posjetitelji pred čardakom Zavičajnog muzeja snimili su milenijsku fotografiju.
Marija Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike