Osijek
OTVOREN SOCIJALNI SERVIS

Raznolika pomoć za tri kategorije građana u potrebi
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Osim hrane te očuvane odjeće i obuće u Servisu je omogućena donacija i medicinskih pomagala

Nekolicina se korisnika socijalne pomoći okupila sa stražnje strane zgrade Gradskog društva Crvenoga križa Osijek. Značilo je to da je nakon višemjesečnih građevinskih radova i opremanja otvoren Socijalni servis u kojemu će se prikupljati, sortirati i dijeliti odjeća i obuća, hrana i higijenske potrepštine, ali i medicinska i ortopedska pomagala, socijalno ugroženom stanovništvu te osobama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

- Uspjeli smo urediti prostor preko "Inclusive Community", programa Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija, koji je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa Europske teritorijalne suradnje - Programa prekogranične suradnje. Nositelj programa je Volonterski centar Osijek, a mi smo, uz Grad Osijek, partneri s hrvatske, a novosadski Humanitarni centar i pokrajinski Zavod za socijalnu zaštitu sa srpske strane. Željeli smo urediti primjeren prostor za sugrađane koji inače koriste ovu našu uslugu. Uz to što je prostor obnovljen, nabavljeni su i hladnjaci za skladištenje donirane hrane te za paramedicinska pomagala, te sedam bolničkih kreveta i po deset hodalica, invalidskih kolica i nužnika za osobe s invaliditetom - rekao je Denis Ćosić, ravnatelj GD-a Crvenog križa Osijek, dodajući da su korisnici podijeljeni u tri kategorije.

Pomoć tako dobivaju korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb i socijalnog programa Grada Osijeka iz svih sedam općina koje pokriva osječki Crveni križ. Tu su i korisnici s prihodima ispod praga siromaštva prema podatcima Državnog zavoda za statistiku te ih poziva da se jave kako bi dali izjavu o broju članova kućanstva kako bi se uvrstili u stalne korisnike. Treća kategorija su osobe koje se nađu u izvanrednim situacijama pa je tako nedavno pomoć dobila obitelj kojoj je kuća u Tenji izgorjela u požaru.

Uz građane koji mogu donirati odjeću ili paramedicinska, odnosno medicinska pomagala, Ćosić kaže da u pomoć priskaču i brendovi koji povremeno doniraju robu iz određenih asortimana. I nadalje se pozivaju građani da doniraju pomagalo koje im više nije potrebno. Ćosić dodaje i to da će se nova pomagala koje je Crveni križ nabavio također posuđivati, posebice najtežim bolesnicima koji su, uvjetno rečeno, preko noći postali osobe s invaliditetom.

Inače, valja pohvaliti i to što je preko projekta zaposlena osoba koja će voditi Socijalni servis, a priliku za rad dobili su i volonteri.

Marija Mihelić
RADNO VRIJEME SOCIJALNOG SERVISA
Socijalni servis svoja je vrata prvim korisnicima otvorio 3. veljače. Utvrđen je, kaže ravnatelj Ćosić, i raspored rada s korisnicima, i to prema sljedećem rasporedu:

za korisnike s područja grada Osijeka servis je otvoren od ponedjeljka do srijede od 10 do 13 sati. Sugrađani koji žele donirati mogu doći u Socijalni servis od ponedjeljka do petka od 8 do 10 sati, odnosno, ako im navedeni tremin ne odgovara, mogu nazvati Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i dogovoriti drugi. Četvrtak je dan za podjelu medicinskih, odnosno paramedicinskih pomagala, bolničkih kreveta, invalidskih kolica, štaka i slično, i to od 8 do 14 sati. Petkom će se pomoć distribuirati po općinama u okolici grada Osijeka.
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike