Osijek
TURISTIČKA 2019. U OSIJEKU

Ostvarena 21.000 više noćenja nego godinu dana prije
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
Osijek su najviše posjećivali domaći turisti, a našlo se i gostiju iz dalekih zemalja Azije i Amerike

Osijek i Osječko-baranjska županija godinama bilježe porast broja turističkih dolazaka i noćenja, što nas na kontinentalnu turističku kartu svakako svrstava kao destinaciju koju valja posjetiti. Potvrđuju to i brojke osječke Turističke zajednice, čiji nam direktor Saša Uranjek potvrđuje da je godina iza nas uistinu bila rekordna.

"Ostvarili smo 132.000 noćenja prošle godine, što je 21.000 noćenja više nego u 2018. godini (ostvareno 111.000 noćenja), inače najviše otkad postoji praćenje preko sustava e-visitor. Razlog tako velikom porastu zasigurno je i u rekordnom broju manifestacija koje su se održale u našem gradu, poput Pannonian Challangea, nastupa hrvatske nogometne reprezentacije (Hrvatska - Wales), Festivala cvijeća, Osječke ljetne noći, Zemlje bez granica i BIKEOS-a, Dana hrvatskog turizma i manifestacije Head on East (Hedonist), Cro Racea, Dana prvog hrvatskog piva, Craft Beer Festa, Večeri vina i umjetnosti te Adventa u Osijeku. Osim navedenim manifestacijama grad Osijek bio je domaćin i brojnim sajmovima, edukativnim i stručnim kongresima i seminarima, školskim i studentskim ekskurzijama te individualnim dolascima", kaže Uranjek i objašnjava da, uz domaće turiste, sve više dolaze i gosti iz inozemstva, pa čak i udaljenih zemalja.

"Premda je još uvijek 60 % gostiju iz naše zemlje, u porastu je broj dolazaka stranaca, kojih najviše dolazi iz Njemačke, ali i susjednih zemalja - Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Mađarske. Također, bilo je gostiju iz dalekih zemalja, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Meksika, Argentine, Indonezije, Kuvajta, SAD-a, Kanade, Novog Zelanda itd.", ističe Uranjek. Podatci e-visitora upućuju i na odabir gostiju kad je riječ o smještaju, pa se tako najviše njih, odnosno 55.832, odlučilo noćiti u hotelu, a za objekte u domaćinstvu odlučila su se 35.883 posjetitelja. Zanimljivo je da su se za smještaj u apartmanu odlučila samo 2343 gosta, a za smještaj u studio-apartmanu njih 1626. A upravo su smještaj i gostoljubivost domaćina zaslužni za izvrsne turističke rezultate, pa je priznanje za trud dobilo nekoliko osječkih turističkih djelatnika. Naime, odličnu turističku godinu za nama prepoznali su brojni gosti, koji su svojim ocjenama smještaja i dobrodošlice nagradili naše smještajne jedinice i apartmane preko internetske platforme za rezervaciju smještaja, Bookinga, koji je domaćine potom razveselio vrijednim priznanjima. Među nagrađenima našlo se desetak smještajnih objekata iz našeg grada, čime je potvrđena činjenica da su Osječani iznimno gostoljubivi domaćini, a grad Osijek mjesto u kojem možete dobiti puno za uložen novac. Kategorije koje su ulazile u ocjenu objekta za spomenutu nagradu su lokacija, udobnost, čistoća, osoblje, dodatne usluge i vrijednost za novac, objašnjava nam Jasmina Krkić- Poznić, vlasnica smještaja Maksimilijan u Tvrđi, također dobitnica Bookingove nagrade.

“Uvjet za dobivanje nagrade jest da objekt ima više od pet recenzija i prosječnu ocjenu veću od osam, a generalno Osijek dobro stoji po ocjenama gostiju, što znači da je i na razini Hrvatske u turističkom vrhu. Iz godine u godinu potvrđujemo da smo dobri domaćini, a ono što je gostima možda i najvažnije upravo je vrijednost za novac, koja je ovdje ipak nešto veća nego u ostalim dijelovima zemlje”, dodaje Krkić-Poznić i ističe kako iza svakog uspjeha stoji golem trud svih uključenih u turističku djelatnost.

Ema Nenadić
ZAJEDNIštvo je KLJUČ USPJEHA
Dobitnik Bookingove nagrade je i Nenad Jovanović, vlasnik InOsijek apartmana, koji ističe važnost zajedničkog rada na promociji Slavonije i Baranje. “Ovo je jedno relativno novo tržište za nas, jer je obično ovakva vrsta turizma bila vezana uz Jadran. Kontinentalni turizam dobiva sve više na važnosti, a ako i dalje želimo zadržati kvalitetu, moramo zajednički iskoristi sve resurse”, zaključuje Jovanović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike