Osijek
SOKOLSKA GARDA

Sokolska sablja zapovjedniku Tomislavu Eku
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Tomislav je sada u ulozi zapovjednika, a član Počasne sokolske garde je od davne 2007. godine

Svoj prvi izlazak u odori Počasne sokolske garde Tomislav Ek pamtit će i po tome što ga je njegova mama, dok je stao u stroju, došla pitati je li dobro - zbog treme, problijedio je. No kako se, dok su u odori, o njima brinu njihovi nadređeni, svako pristupanje civila je - zabranjeno, pa su mami pristojno rekli da se skloni... I danas, nakon 13 godina u gardi, sada u ulozi zapovjednika, Ek će se prisjetiti upravo ovoga.

A za prikupljenih 300 izlazaka Upravni odbor ove volonterske udruge donio je odluku da se Eka nagradi sokolskom sabljom. Za ovoga mladog čovjeka, koji je u Sokole ušao kao srednjoškolac, potom student, te danas kao zaposlena osoba, ovo je velika čast.

- Nagrada jest meni, ali je doživljavam kao nagradu za cijelu udrugu u kojoj se sve zasluži svojim radom - kazuje Ek. Za Sokole se odlučio ugledavši se na svog bližnjeg rođaka, svidjela mu se, kaže, ozbiljnost, ali i kako u gardi sve zajednički rade. Odvažio se, prijavio i postao dio generacije kadeta 2007. godine. Od tada, bilo je tu i brojnih putovanja i uvijek ih je krasilo jedinstvo, nije bilo razdvajanja.

- Kad god smo izvan Osijek, a nismo u odori, svi smo uvijek kao jedan, nema razdvajanja, primjerice jedni bi išli u razgledanje grada, drugi bi ostali u hotelu... Kada je jedan gladan - svi smo gladni - slikovito kazuje Ek. Ne skriva kako je poglavar udruge Miroslav Čakalić bio osoba koja je u njemu prepoznala potencijal za zapovjednika, na tu je dužnost imenovan u listopadu 2016. godine. I nije se umorio te je i dalje na raspolaganju.

- Ovo je poziv mladima neka nemaju straha od novoga, u Sokolima se uvijek zna gdje si i zašto si. Mislim da je u tome i snaga ove naše udruge -
zaključio je naš sugovornik.

Dario Kuštro
NAGRADE I OSTALIM ZASLUŽNIM SOKOLIMA
Za sudjelovanje u ukupno sto izlazaka pripadnici Zlatko Polih i Sven Jakovljević nagrađeni su statuom sokola. Luki Štarku, pripadniku s najviše napravljenih izlazaka u 26-oj generaciji, uručen je zidni sat rađen ručno u bakru. Za iznimno zalaganje, odanost udruzi i veliku promidžbu udruge ručnim satom nagrađeni su Leon Lenart, Zvonimir Korbar, Ivan Tomas, Dino Šutak, Luka Tomas, Ivan Mrožek, Adrijan Bešlić, Kristijan Jurić, Ivan Marinjak, Luka Marinjak, Sven Jakovljević, Zlatko Polih, Matej Volarević, Luka Štark i Karlo Marić. Naposljetku svečanu prisegu položilo je novih 11 kadeta 27. generacije.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike