Autoglas
KAKO KOČITI ZIMI

Što je češće moguće automobil pustite da se zaustavlja inercijom
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Kako kočiti zimi? Imajte na umu da zaustavni put na ledu može biti deset puta duži nego na suhoj cesti. Zato, kočite oprezno!

Na temperaturi od minus 10 Celzijevih stupnjeva automobil sa zimskim gumama pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 45 metara. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži.

Što je češće moguće, automobil pustite da se zaustavlja inercijom, a tek pri kraju ravnomjerno pritišćite i otpuštajte kočnicu. Svako kočenje započnite tako da prvo pritisnete kvačilo, tek onda lagano kočnicu.

Usporavajte ubacivanjem u nižu brzinu ranije nego inače, a s kočnicom samo nježno kako vam kotači ne bi blokirali. Pritiskom na kvačilo auto će se krenuti ispravljati.

Prilikom kretanja, bilo da izlazite s parkinga ili se krećete u koloni na semaforu, važno je ne nagliti. Treba nježno otpuštati kvačilo i lagano dodavati gas. Proklizavanje na mjestu će se vjerojatno u jednom trenutku dogoditi, ali će trajati samo nekoliko sekundi nakon čega ćete sigurno krenuti.

U zimskim uvjetima vožnja automobila je teža i stresnija. Olakšajte si dobrom pripremom. Ako sjedite u upaljenom automobilu, pokušavajući ugrijati unutrašnjost – krenite voziti. Auto se brže grije tijekom vožnje.

Dario Kuštro