Osijek
ARHEOLOŠKI MUZEJ

Radionica ručne izrade nakita u bakru i cinku
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Radionica ručne izrade nakita u bakru i cinku održat će se u Arheološkom muzeju 8., 15. i 22. veljače od 10 do 14 sati. Sudionici će učiti o povijesti nakita te usvajati znanje o osnovama obrade metala grafičkim tehnikama bakropisa, aquatinte i otvorenog jetkanja, ali i izrađivati nakit, te nakon završene radionice izrađene nosive komade nakita mogu ponijeti kući.

Bakropis je grafička tehnika dubokog tiska. Tehnika se izvodi iglom na ravnoj bakrenoj ili cinčanoj ploči prekrivenoj slojem grunda, ili tzv. crnim voskom. Crtež se urezuje do bakrene površine te se zatim ploča položi u kupku kiseline (modra galica) koja izjeda bakar ispod ucrtanih linija.

Aquatinta je grafička tehnika dubokog tiska. Bakrena ili cinčana ploča prekriva se prašinom kolofonija ili asfalta, a zatim se ploča zagrijava kako bi se prašina spojila s površinom ploče. Ploča se obrađuje kiselinom poput bakropisa.

Otvoreno jetkanje kemijski je postupak kojim se djeluje izravno na površinu bakra ili cinka te dolazi do uklanjanja površine materijala djelovanjem nagrizajuće tvari. Osiguran je sav materijal i alat za oblikovanje nakita.

Cijena radionice je 100 kuna, a prijaviti se može na ena.krncevic@amo.hr. E.N.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike