Regija
ZA OBNOVU CRKVE

Muntanje u Sladojevcima: Deset jaja 55 kuna, Nikola prase kupio za 400 kuna
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
Nakon mise održava se muntanje, što je lokalni naziv za dražbu
SLADOJEVCI - Osim svete Barbare, kao zaštitnice istoimene župe, i svetog Antuna Padovanskog, kojemu je posvećen jedan pokrajnji oltar u župnoj crkvi u slatinskom prigradskom naselju Sladojevcima, mještani i njihov župnik, vlč. Darijo Šimić, na poseban i, rekli bismo, osebujan način 17. siječnja obilježavaju i svetkovinu sv. Antuna Opata, poznatog i kao sv. Antuna Pustinjaka.U propovijedi na misnom slavlju župnik Šimić govorio je o tom egipatskom svecu iz 3. stoljeća, koji je svoj život posvetio pustinjačkom načinu života. Rođen je i odrastao u blagostanju, ali kao 18-godišnji mladić ostao je bez imućnih roditelja i kao bogati nasljednik trebao se brinuti o velikom posjedu i maloljetnoj sestri. U crkvi je čuo Evanđelje po Mateju i doslovno shvatio biblijsku poruku neka sve što ima proda i podijeli siromasima pa će imati blago na nebu. Učinio je tako, sestru je povjerio časnim sestrama, imanje rasprodao i podijelio sirotinji, a sam živio od svoga rada isposničkim životom, liječio bolesne i nemoćne te proučavao učenja drugih pustinjaka. Zaštitnik je onih koji žive od rada svojih ruku, koji se bave i žive od stočarstva i ratarstva i koji žele pomoći drugima, zaštitnik je stoke i domaćih životinja. Vlč. Šimić usporedno je govorio i o stanju u našem selu, gdje stari ljudi nemaju više snage baviti se poljoprivredom, a mladi napuštaju selo u težnji za lakšim životom.

Upravo zato što je zaštitnik domaćih životinja, na svetkovinu sv. Antuna Opata, ili Pustinjaka, u Sladojevcima se nakon mise ispred crkve održava muntanje, što je lokalni naziv za svojevrsnu dražbu. Naime, dolazeći na misu, mještani Sladojevaca i okolnih sela ponesu svoje kućne proizvode i životinje koje su namijenili muntanju, od kojega je prihod dar njihovoj crkvi za nastavak obnove. Župnik je na kraju mise obznanio tko je što donirao, blagoslovio sve donirane proizvode i životinje, uz molitvu za zaštitu, plodnost i dobro stanje životinja i usjeva.

Početnu cijenu licitiranim predmetima i životinjama određivali su donatori. Ponuđenih proizvoda bilo je manje nego prijašnjih godina, ali to je u skladu s promjenom načina života na selu, o čemu je župnik Šimić govorio u svojoj propovijedi. Prodano je sve što su vjernici donijeli, što je također dokaz da je župnik sve bolji i vještiji licitator. Upravo zahvaljujući njemu, licitirana roba postizala je dobru cijenu pa je kutija s deset domaćih jaja prodana za 55 kuna, boca likera od aronije za 130 kuna, crvenog pijetla Željka za 60 kuna kupila je Ana, koja ga je i donijela, a i prase je kupio dosadašnji vlasnik Nikola za 400 kuna.

Naime, neki donatori jednostavno nisu željeli da ono što su donijeli ode iz njihova doma pa su sami povećavali iskličnu cijenu i na kraju platili i vratili kući ono što su donijeli.

Petar Žarković
TKO SE OD ČEGA MORAO OPROSTITI
Obznanjeno je da je Nikola i ove godine na sladojevačko muntanje dovezao žensko prase, Štefica je pripremila dvije kutije domaćih rezanaca (od 20 jaja), Ana je u bijeloj kanti donijela muškog crvenog pijetla Željka, Anica je iz svoje pušnice donijela par kobasica, Vlado se odrekao litre likera od aronije, staklenke pekmeza od šljiva, deset jaja i suhih vrganja, Slavko je darovao sto kuna, Đurđa je donijela 20 jaja, Đurđica je priložila vakuumirane domaće sušene kobasice, Ivan se oprostio od litre rakije viljamovke, Marica je donijela bocu ljekovite drenovače, mnogi su donijeli razne slane i slatke kolače, a bilo je i kuhanog vina i čaja. Nitko se nije žalio, jer vjernici znaju da će i taj novac, kao i pri dosadašnjim muntanjima, biti upotrijebljen za obnovu njihove crkve, koju župnik Šimić savjesno i detaljno organizira i provodi. Unatoč maglovitom i iznimno hladnom vremenu, uz kolače, kuhano vino, šale i zanimljive primjedbe kako je nastao koji proizvod, na sladojevačkom muntanju svi su se dobro zabavili.
Možda ste propustili...

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

VATROGASNA EDUKACIJA I PREVENCIJA

Učenici upoznali vatrogasnu opremu

Najčitanije iz rubrike