Regija
KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

VVK-u solarne elektrane na objektima i uređajima
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
VINKOVCI - U Vinkovcima je završnom konferencijom okončan Interreg IPA projekt prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija "X-DEGREE" Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji "zelene" energije, vrijedan 1,7 milijuna eura, u čijoj je provedbi, kao partner, sudjelovao Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o.Nositelj je projekta Univerzitet u Novom Sadu, a partneri u projektu su, uz VVK-a, Poljoprivredni institut Osijek, Javno komunalno poduzeće Vodokanal iz Sombora i Fond "Europski poslovi" AP-a Vojvodina. Financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014. - 2020., a trajao je 30 mjeseci. Glavni je cilj projekta promicanje i unaprjeđenje korištenja raznih oblika obnovljivih izvora energije u prekograničnom području.

O važnosti obnovljivih izvora energije govorio je prof. dr. Filip Kulić, s novosadskog Sveučilišta, voditelj projekta, Valentin Žderić, menadžer projekta iz VVK-a, govorio je o fotonaponskim elektranama, a Branimir Šimić, s osječkog Poljoprivrednog instituta, o važnosti izbora hibrida i primjeni agrotehnike u proizvodnji kukuruza za proizvodnju bioplina.

VVK je, u sklopu ovog projekta, postavio šest solarnih elektrana, ukupne snage 380 kW u vrijednosti većoj od 545.000 eura, na svojih šest objekata, te vodospremnike i na pročistače otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku.

Nadalje, u sklopu tog projekta, Vodokanal iz Sombora proširio je kapacitet postojećeg bioplinskog postrojenja uređaja UPOV-a Rokovci u Vojvodini, a Univerzitet u Novom Sadu i Poljoprivredni institut Osijek nabavili su laboratorijsku opremu za analizu potencijalnih sirovina za proizvodnju bioplina. Organizatori završne konferencije kažu kako su svi partneri uključeni u projekt međusobno dijelili iskustva i znanja kako bi projekt što uspješnije priveli kraju pa je, primjerice, somborski Vodokanal prenio svoja iskustva iz postojećeg postrojenja za proizvodnju bioplina Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji, na temelju čega je VVK izradio glavni projekt bioplinskog postrojenja na lokaciji uređaja za preradu otpadnih voda Vinkovci. VVK je pak Vodokanalu prenio svoja iskustva o postavljanju elektrana na svoje uređaje, što je Vodokanal iskoristio za izradu projektne dokumentacije za postavljanje istih elektrana na svoje uređaje.

Prof. dr. Filip Kulić kaže kako se može reći da je projekt u svim elementima završen i ocjenjuje kako je uspješno realiziran, ali konačnu ocjenu donose eksperte iz EU-a.

- Ovaj je projekt važan sa stajališta uporabe obnovljivih izvora energije u vodoopskrbi i to je jedan znatan iskorak jer je prvi ovakav projekt u regiji. Solarna energija već se koristi, ali ne u tolikoj mjeri koliko je sada u Vinkovcima realizirano. Biopogoni su kod nas u Vojvodini u začetku, posebice postrojenja temeljena na otpadnim vodama – kaže Kulić.

Dodaje kako su napravili tehnološki iskorak formiranjem dvaju laboratorija, u Osijeku i u Novom Sadu, koji pomažu u izradi receptura za proizvodnju bioplina u energanama.

Miroslav Flego
Očekuju znatno smanjenje emisije CO2
“Postavili smo šest solarnih elektrana na vodospremnike Lipovac, Vinkovci i Retkovci te tri elektrane na pročistače. Projektom se osigurava proizvodnja električne energije, koja će smanjiti emisije CO2, te se osigurava proizvodnja dodatnih kW električne energije iz obnovljivih izvora energije”, kaže Valentin Žderić.
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike