Regija
PROGNIČKO NASELJE POSTAT ĆE NASELJE MLADIH

Mladim obiteljima darovat će 152 parcele za kuće
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
ANDRIJAŠEVCI


Uz mjere demografske obnove koje godinama provodi i za koje godišnje izdvaja 1,5 milijuna kuna, Općina Andrijaševci privodi kraju pripreme za realizaciju projekta – naselja za mlade obitelji na mjestu nekadašnjeg prognaničkog naselja Blace.


- Nastojimo pratiti demografske mjere koje se provode na državnoj razini i koliko je u našoj moći pomoći u zaustavljanju negativnih trendova. Rad je počeo i dječji vrtić, u koji je upisano 50 djece, a gdje roditeljima sufinanciramo 40 posto ukupnih troškova. Malu školu za djecu financiramo u cijelosti, kao i školske udžbenike, bilježnice i radne bilježnice za djecu u našoj osnovnoj školi, gdje sufinanciramo i prehranu za učenike. Srednjoškolcima sufinanciramo autobusne karte, a studentima nastojimo nastojimo osigurati što veće stipendije. Nismo odustali od plana vezanog uz naselje Blaca, na mjestu kojeg bi trebalo niknuti novo naselje, ali u provedbi je dosta drugih projekata koji su ranije počeli pa će Blaca morati malo pričekati. Naime, nakon što smo prije godinu dana od države dobili u vlasništvo to zemljište, a to je katastarski jedna velika čestica, moramo obaviti parcelizaciju na više manjih parcela koje ćemo potom podijeliti mladim obiteljima, uz uvjet da tu sagrade kuću i ostanu živjeti, a ako bude mogućnosti, pomogli bismo i gradnju samih objekata određenim novčanim iznosom - kaže načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić i podsjeća kako su u posljednjih nekoliko godina bili poznati kao jedna od rijetkih općina gdje se rađa više djece nego što umire mještana, ali u 2019., na žalost, taj trend nije nastavljen jer rođeno je 36 djece, a umrlo je 37 mještana.


Još prije šest-sedam godina, odmah nakon što je u rujnu 2012. i službeno ugašeno prognaničko naselje Blace, Općina je odlučila kako će uz pomoć države sanirati naselje površine 12 hekatara, napraviti 152 parcele i darovati ih mladim obiteljima. Prednost imaju mladi iz Andrijaševaca i Rokovaca, ali će se na natječaj za besplatne parcele moći prijaviti i mladi iz drugih mjesta jer Andrijaševci su zbog blizine Vinkovaca (samo 5 - 6 kilometara) atraktivo mjesto za stanovanje.
Svojim novcem, s pola milijuna kuna, prije dvije godine, sanirali su teren, odvezli na tone raznog smeća, pokosili travu, uredili odvodne kanale, šahtove osigurali betonskim poklopcima, a iskoristili su i ostatke građevinskog materijala za posipanje poljskih puteva. Također su o svom trošku postavili javnu rasvjetu na cestu koja vodi do naselja i rampama osigurali sve ulaze kako bi se spriječilo devastiranje. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVNOM ODJELU ZA KULTURU I TURIZAM 7,5 MILIJUNA EURA

Uskoro završava gradnja
knjižnice na 4500 kvadrata
i počinje opremanje

2

PLAN PROGRAMA GRAĐENJA

”Ćiro” bi sljedeće godine mogao biti zaštićen krovom

3

NAKON 18. OCJENJIVANJA

Šampionske su dvije rakije i džin