Regija
DEMOGRAFSKI POKAZATELJI

Više rođenih nego umrlih - Vinkovci drugi u Hrvatskoj
Objavljeno 31. prosinca, 2019.
Gradonačelnik Bosančić drži kako će grad plod svih demografskih mjera osjetiti u budućnosti
VINKOVCI

Od 2011. do 2018., a prema apsolutnim i relativnim pokazateljima, najveći prirodni prirast, odnosno veći broj rođenih u odnosu na umrle imao je grad Solin, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

No ako se prati trend povećanja razlike između rođenih u odnosu na umrle, lani u odnosu na 2017. predvodi Split, odmah iza njega su Vinkovci, a dalje slijede gradovi Slatina, Zadar, Sinj, Varaždin, Đakovo, Opatija, Vrgorac i Ivanić-Grad.

Među vodećima u tom pokazatelju pretežito je riječ o srednjim gradovima koji imaju negativan prirodni prirast, ali je na godišnjoj razini broj rođenih brže rastao u odnosu na umrle. Drugim riječima, u Vinkovcima je u 2018. bilo 310 novorođenčadi, što je 32 djece više nego u godini ranije, a lani je umrlo 349 osoba, što je manje za 73 pokojnika u odnosu na godinu ranije, a to znači da je indeks prirodnog priraštaja ohrabrujućih - 105.

U gradskoj upravi kažu kako će izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca za 2020., u javnoj ustanovi Dječji vrtić Vinkovci gdje je šest gradskih vrtića, čiji je osnivač i vlasnik Grad, osigurati sufinanciranje troškova smještaja djece za 30 posto, ali uz kriterij da ukupni dohodak po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi 1500 kuna, čime je cenzus povećan za 250 kuna u odnosu na ovu godinu.

Mjesečna ekonomska cijena vrtića u Vinkovcima po djetetu je 1250 kuna za primarni 10-satni program za djecu vrtićke dobi i 1300 kuna za djecu jasličke dobi. Uz subvenciju Grada, za prvo dijete roditelji plaćaju 650 kuna za vrtić, 750 za jaslice, za drugo 450, odnosno 500 kuna, a za istovremeni smještaj trećeg djeteta za vrtić i jaslice roditelji plaćaju samo 100 kuna.

Još ima novosti za 2020. kojima Grad želi poboljšati demografsku sliku. Naime, u Dječjem vrtiću Vinkovci, ali i u vrtićima drugih osnivača, pod uvjetom da dijete nije bilo u mogućnosti upisati najbliži vrtić Dječjeg vrtića Vinkovci, grad može financirati boravak djece u stopostotnom iznosu. Od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, ako dijete nema pomoćnika, djeca iz udomiteljskih obitelji, žrtve obiteljskog nasilja te djeca bez oba roditelja koja nisu smještena u ustanovu.

- Ulaganje u djecu jedino je sigurno ulaganje koje se vraća kroz budućnost. Bitno je da mi prepoznamo njihov rad, da oni znaju da netko o tome vodi računa i da mi kao Grad potičemo njihove uspjehe, jer oni ulažu svoje vrijeme, svoj trud i daju sebe – pojašnjava gradonačelnik Ivan Bosančić.

Miroslav Flego
ohrabrujuće
indeks

prirodnog

priraštaja 105
Za novorođenčad naknada 2000 kuna
Uz subvencioniranje cijene vrtića, jedna od ključnih pronatalitetnih mjera koju Grad Vinkovci već godinama provodi, naknada je u iznosu od 2000 kuna za novorođenčad. Grad je pomogao i novčano za nabavu radnih bilježnica i ostalog pribora učenicima. Osigurano je 700.000 kuna za jednokratne novčane naknade od 1000 kuna za polaznike prvih razreda osnovnih i srednjih škola, a učenicima od 2. do 8. razreda osnovnih škola osigurano je 1,7 milijuna kuna za vaučere u vrijednosti od 500 kuna. Srednjoškolcima je Grad ove godine omogućio besplatan gradski prijevoz, a prvi put uveli su i stipendije za učenike srednjih škola, čime je Grad nadogradio takvu vrstu financijske pomoći koja je dosad bila namijenjena samo studentima.
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike