Regija
PARKIRANJE U ĐAKOVU

Višom cjenom će rasteretiti centar grada
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Ideja je da nulta zona bude 5 kuna i da što većem broju bude dostupna godišnja povlaštena karta
ĐAKOVO

Gradonačelnik Marin Mandarić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, a vezano uz tada predočenu Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja, najavio je više novih razmišljanja vezanih uz parkiranje i njegovu naplatu u gradu, odnosno, kako je rekao, redefiniranje sustava naplate.

Mandarić je najavio kako se ide u smjeru opće ideje djelomičnog sužavanja zona naplate parkiranja jer da je njihov obuhvat preraširen, pri čemu se misli na prostorno skraćivanje zone naplate u Radićevoj, Starčevićevoj, Pavićevoj ulici i drugima. Osim prostornog, to bi sužavanje moglo teći i kroz skraćivanje naplate, no konačnu riječ o tome tek treba donijeti.

- Razmišljanja su i da se ide s povećanjem cijene naplate u najstrožem centru grada, a koji je nulta zona naplate - najavio je Mandarić. Podsjetimo, sada je cijena sata parkiranja u nultoj zoni naplate četiri kune, s tim da je u tom dijelu grada na snazi i vremensko ograničenje parkiranja. Razmišljanja su, dodaje Mandarić, da sat parkiranja u nultoj zoni s četiri ide na pet kuna.

Cilj je ovime rasteretiti najužu jezgru grada, odnosno dobiti što veću protočnost. S druge strane, intencija je popuniti već postojeće velike parkirališne površine poput velikog parkinga iza Male crkve koje u pravilu zjapi poluprazno, dok je nulta zona naplate gotovo zakrčena, uvijek se traži parkirno mjesto više. Jer, poznato je, Đakovčani na kavu u gradu, sami sebi znaju prigovarati, žele automobilom gotovo do ulaznih vrata kafića. Namjerava se to učiniti s naglaskom na veće izdavanje godišnjih, povlaštenih parkirnih karata. Cijena godišnjoj povlaštenoj karti je 400 kuna, a, ističe gradonačelnik, ponajprije bi se koristile na velikim parkiralištima, da se ona popune i rasterete strogi centar od prometa u mirovanju.

- Plan je omogućiti što širem krugu građana, da ne kažem svima, kupnju takvih karata - dodaje Mandarić.

Organizator parkiranja, naplate i drugog i dalje je Univerzal, na kojem je da pripremi cjenik i pošalje ga na suglasnost Gradu.

Prema spomenutoj Odluci, Univerzal je, kao organizator parkiranja, jednom godišnje dužan doznačiti u Proračun Grada Đakova najmanje 100.000 kuna. Mandarić priznaje da bi najavljene promjene mogle donijeti organizatoru pad prihoda u tom dijelu. Prihodi od naplate parkiranja, kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić, sada su oko 2,4 milijuna kuna. Pad prihoda u poslovnoj jedinici (PJ) Parking Mandarić procjenjuje da bi najavljenim razmišljanjima redefiniranja naplate bio za oko pola milijuna kuna, pa predlaže da se napusti praksa fiksnog iznosa koji Univerzal od prihoda na ime naplate parkinga uplaćuje na račun Grada. Predlaže postotni obračun – da se na gradski račun uplaćuje 2,5 posto od prihoda te Univerzalove PJ.

– I sa sadašnjim prihodima to bi bilo manje od fiksno određenih 100.000 kuna - dodaje Mandarić.

Spomenutom odlukom za ispunjenje obveza organizatora parkiranja i drugog naveden je rok od 90 dana od njezina stupanja na snagu, no Mandarić je najavio je da bi to mogao biti i kraći rok od ta tri mjeseca.

Suzana Župan
Intencija je popuniti već postojeće velike parkirališne površine poput velikog parkinga iza Male crkve
Javno savjetovanje
Na javnom savjetovanju, koje je održano od 27. studenoga do 4. prosinca, iako je javnost poslovično osjetljiva na teme poput cijena i naplate parkiranja, nitko se nije javio prijedlogom, sugestijom…, na nacrt Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu Đakovu.
Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike