Osijek
90 GODINA ROTARIJANSTVA U GRADU OSIJEKU

Priča o Rotary klubu priča je o moćnoj povijesti grada
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Osijek je još 1929. dobio Rotary klub, i to odmah nakon Zagreba i Beograda

Osijek je treći grad na području nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, a drugi na području današnje Hrvatske, u kojemu je osnovan Rotary klub. Bilo je to 3. listopada 1929. godine, pa osječki rotarijanci s ponosnom upravo ove godine obilježavaju 90 godina rotarijanstva u Osijeku. Naime, Rotary International, krovna udruga rotarijanskog pokreta, utemeljen je 1905. godine u SAD-u.


- Ideja rotarijanstva u samo desetak godina prerasla je u vrlo ozbiljan globalni servis i raširila se izvan granica Amerike. U Europi je prvi Rotary klub osnovan u Londonu u kolovozu 1911. Na naše prostore ideja rotarijanstva stigla je iz Češke i Austrije, a prvi su osnovani klubovi Beograd i Zagreb, i to u u razmaku od samo dva dana, 1929. godine. Treći klub u tadašnjoj državi osnovan je u Osijeku samo četiri mjeseca poslije, a to govori i o ekonomskoj snazi Osijeka toga vremena - kaže o povijesti rotarijanstva osječkog Rotary cluba njezin predsjednik Josip Šimić.

U službi najpotrebitijima


Zanimljivo je kako su se tjedni sastanci Kluba održavali četvrtkom u Narodnom Casinu, pokraj zgrade HNK. Redovito je imao između 20 i 25 članova. - Valja istaknuti kako je osječki Rotary klub već 1929. godine dao tiskati Poslovni red u kojemu su navedena sva pravila vezana uz rad toga kluba. Prezimena članova između dva svjetska rata danas možemo pronaći na gradskim grobljima, na spomenicima pokraj kojih svakodnevno prolazimo, na pločama s imenima ulica, u nazivima njihovih tvornica, sanatorija, palača... Rad predratnog Kluba okončan je s početkom rata, na proljeće 1941. godine - kaže Šimić.


S uspostavom Republike Hrvatske grupa istaknutih Osječana odlučila je ponovno obnoviti rad Kluba. Predvođeni osnivačem i prvim predsjednikom Nikolom Bilandžijom, okupili su se još uoči rata, u lipnju 1991. godine. - Službena registracija Kluba bila je 13. kolovoza 1991. godine. Klub je učlanjen u Rotary International 27. travnja 1993. godine, a svečani charter održan je 3. srpnja 1993. godine i danas broji 42 člana, ugledne stručnjake u svim područjima osječkog gospodarskog, kulturnog i društvenog života. Rotary klub Osijek od samoga je početka bio aktivan u svim smjerovima služenja. S ponosom se sjećamo programa ABC za obnovu stočnog fonda u Slavoniji, nabave velikog broja vatrogasnih vozila za grad Osijek, ili podizanja oglednih plantažnih voćnjaka. Tu je i dugogodišnje sudjelovanje u radu Ambulante za liječenje boli osječkog KBC-a, a osnivanje Zaklade Rotary kluba Osijek pridonijelo je kvalitetnijem praćenju i pomaganju darovitim učenicima i studentima. Ako se zagledate u obnovljene vitraje osječke konkatedrale, ili prođete pokraj ploče iznad mjesta rodne kuće biskupa Strossmayera, vidjet ćete rotarijanski kotač. To je mali znak da je netko vidio i da mu je bilo važno, jer je važno svima nama koji tu živimo - poručuje Šimić.

Humanitarna priredba

Rotary klub Osijek tradicionalno organizira priredbe humanitarnog karaktera u povodu Božića, kako bi se mogli oživotvoriti projekti i izraziti zahvalnost prema donatorima. Za ovu godinu od strane RC-a Osijek zakupljena je predstava Kneginja čardaša, koja će se izvesti 14. prosinca u HNK-u Osijek, s početkom u 19 sati. Svi zainteresirani koji bi htjeli nazočiti događaju, mogu još uvijek provjeriti mogućnost nabave preostalih slobodnih karata za predstavu na blagajni HNK u Osijeku.
Nefreteta Z. Eberhard
Rotary klub Osijek u humanitarne svrhe zakupio je predstavu Kneginja čardaša 14. prosinca u HNK-u
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike