Osijek
NASELJE ZANAMARENO I IZOLIRANO

Opet ništa u proračunu za južno Stadionsko!
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Prije dvije godine sredstva za kapitalno ulaganje u cestu i kanalizaciju bila su osigurana, no u rebalansu su maknuta

U proračunu Grada Osijeka, nažalost, ni za 2020. godinu nisu predviđena financijska sredstva za nastavak gradnje komunalne infrastrukture u južnom Stadionskom naselju, što znači da će njegovi stanovnici i dalje biti bez kanalizacije, kao i bez dijela ceste koji je predviđen drugom i trećom fazom gradnje u tom dijelu GČi Novi grad. Mještani toga dijela grada koji, kažu, jednako kao i ostali Osječani, uredno plaćaju sve komunalne obveze prema Gradu sve više gube strpljenje jer smatraju da su zaboravljeni i da se Grad prema njima odnosi maćehinski. Isto mišljenje dijele i u vodstvu GČ Novi grad te smatraju kako se radi o gorućem problemu koji je zaslužio da se napokon počne rješavati.

- Prije dvije godine sredstva za kapitalno ulaganje u infrastrukturu, znači nastavak druge i treće faze gradnje ceste i gradnju kanalizacije, bila su osigurana, no zbog nekih neriješenih imovinskopravnih odnosa u rebalansu su maknuta. Mi svake godine tražimo da se u proračunu osigura novac za tu namjenu, međutim, sluha u gradskoj upravi za to nemaju. Tako smo i ove godine tražili da se južno Stadionsko naselje uvrsti u proračun za 2020., no to se opet nije dogodilo - kaže Luka Došen, predsjednik Vijeća GČ Novi grad. Dodaje kako uskoro očekuje objašnjenje zbog čega je taj njihov zahtjev ponovno odbijen.

Došen također tvrdi kako je svjestan da postoje određeni neriješeni imovinskopravni odnosi, ali drži da, kada bi se Grad Osijek potpuno, svim svojim sredstvima, na to ciljano usmjerio, sve bi se to dalo riješiti.

- Uostalom, i prije dvije godine znalo se da postoji nekoliko problematičnih slučajeva i do sada se već trebalo provesti izvlaštenje tamo gdje nije bilo dobre volje, kod onih koji su se trebali usuglasiti da tamo daju služnost kako bi se mogli graditi cesta i odvodni sustav. Da je bilo sluha i volje, rješenje bi se sigurno pronašlo. Treba reći da su sve kuće sa sjevernog i južnog dijela naselja legalizirane. Stanovnicima je sada prijeko potrebna kanalizacija - poručuje Došen.

Uvjerenja je da bi rješenjem problema komunalne infrastrukture ovaj dio gradske četvrti postao zanimljiv novim stanovnicima prije svega zbog cijene građevinskog zemljišta koje je jeftinije nego u drugim dijelovima grada. Od osamdesetak stambenih jedinica polovina je nova, dvadesetak je potpuno obnovljeno, a i ostali bi objekti mogli u obnovu ili potpunu rekonstrukciju.

- Kada bi se naselje asfaltiralo, siguran sam da bi bilo poput drugih stambenih naselja. Nama je to cilj i želja, no ima tu još dosta problema. U naselju nikada nije bila ralica, prošlo su ljeto prvi put ondje zaprašivani komarci, a Unikom se pojavi jednom-dvaput godišnje. Djeca idu u školu na Bosutsko, a do tamo treba doći. Ljudi su izolirani, a naselje je zanemareno - zaključuje Došen napominjući kako situacija za život u tom naselju nije nimalo bajna, u što se njegovi stanovnici uvijek iznova uvjere kada padnu kiša ili snijeg, odnosno baš u ovo doba godine.

Tomislav Prusina
INVESTICIJU PROCJENJUJU NA 1,5 MIL. KN
Budući da Gradska četvrt nema ni pravnu ni financijsku mogućnost provesti cijeli infrastrukturni projekt južnog dijela Stadionskog naselja, u vodstvu Gradske četvrti Novi grad najavljuju kako neće odustati te će taj projekt nuditi kada god budu u prilici, a prva će biti već pri rebalansu gradskog proračuna. Procjena je kako bi cijeli projekt stajao 2,5 milijuna kuna, odnosno milijun za kanalizaciju i milijun i pol kuna za dovršetak ceste.
Luka Došen

predsjednik Vijeća GČ Novi grad

U naselju nikada nije bila ralica, prošlo su ljeto prvi put ondje zaprašivani komarci, a Unikom se pojavi jednom-dvaput godišnje. Situacija za život u tom naselju nije nimalo bajna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike