Osijek
NA FILOZOFSKOM O MANJINSKIM JEZICIMA

Znanstvenici o mađarskom jeziku
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Katedra za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Institutom za jezik Glotta iz Osijeka priredila je dvodnevnu međunarodnu znanstvenu i stručnu konferenciju koja se održava 6. i 7. prosinca pod naslovom "Komunikacija i jezik 3 - Manjine kako ih vidimo i čujemo".


Kako nam je rekla voditeljica Katedre za mađarski jezik i predsjednica Instituta Glotta, prof. dr. sc. Ana Lehocki-Samardžić, posrijedi je već treća u nizu konferencija s radnim naslovom Komunikacija i jezik. Ovaj se put o toj temi govorilo s aspekta nacionalnih manjina. Dodala je kako se i ovaj put daje prilika onim znanstvenicima i istraživačima koji u domovini i inozemstvu istražuju ova pitanja da se susretnu i razmijene svoja iskustva. Osim toga, posebnost je ovog skupa postojanje posebne sekcije posvećene doktorandima i studentima koji će također imati priliku predočiti rezultate svojih istraživanja. Prema riječima Lehocki-Samardžić, na ovu konferenciju dolaze sudionici iz raznih država s prostora karpatskog bazena. Riječ je o zemljama u okruženju Mađarske u kojima žive brojne mađarske manjine. Na skupu koji je počeo jučer sudjeluju znanstvenici iz Mađarske, Srbije, Austrije, Rumunjske, Češke i Hrvatske, a prvi su put uključeni i predstavnici hrvatske manjine iz Mađarske. Točnije, o temi nacionalne samouprave i kulturne autonomije Hrvata u Mađarskoj u petak je govorio mađarski znanstvenik hrvatskih korijena Dinko Šokčević (ili Dénes Sokcsevits, kako glasi njegovo ime na mađarskom jeziku) s Instituta za povijest Istraživačkog centra za humanističke studije iz Budimpešte.
U petak je predstavljena i knjiga "Vodič kroz pravne sisteme regiona" Slađane Milinković, predsjednice srbijanske Udruge stalnih sudskih prevoditelja i tumača. Otvaranje je konferencije počelo dvjema mađarskim božićnim pjesmama ("A kis Jézus megszületett" i "Pásztorok, pásztorok örvendezve") u a cappella izvedbi studentica osječke hungaristike. Konferenciju je pozdravio prodekan za nastavu i studente Filozofskog fakulteta, doc. dr. sc. Leonard Pon. On je podsjetio da se na Fakultetu studiraju i istražuju engleski, njemački, mađarski i hrvatski jezik, a studenti se upoznaju i s osnovama komunikologije i translatologije. D. Celing
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike