Magazin
PETTERI TAALAS

Svijet će biti sve topliji, u to nema nikakve sumnje
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
GLAVNI TAJNIK SVJETSKE METEOROLOŠKE ORGANIZACIJE (WMO)

Desetljeće u kojemu živimo gotovo je sigurno najtoplije, izvijestila je proteklog tjedna Svjetska meteorološka organizacija (WMO) na samitu UN-a o klimatskim promjenama u Madridu.



Koji su argumenti za takvu sumorno klimatsku sliku svijeta objasnio je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas:

- Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, 2019. je druga ili treća najtoplija godina u povijesti našeg planeta, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije je petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja. Iznimno brzo globalno zatopljenje bez sumnje je potaknuto emisijom stakleničkih plinova. Nismo ni blizu postizanju ciljeva iz Pariškog sporazuma. Ako sada ne poduzmemo hitne mjere kada je posrijedi klima, do kraja stoljeća svjedočit ćemo porastu temperature za više od 3 stupnja - upozorio je Petteri Taalas.

Predstavnici gotovo 200 zemalja svijeta okupili su se u španjolskoj prijestolnici kako bi se dogovorili na koji će način ostvariti ciljeve postavljene Pariškim sporazumom, odnosno ograničiti globalno zatopljenje znatno ispod dva Celzijeva stupnja u odnosu prema razdoblju prije industrijske revolucije.

- Globalna prosječna temperatura do listopada ove godine iznosila je 1,1 stupanj više od razine prije početka industrijske revolucije, krajem 18. stoljeća, izvijestio je WMO u utorak. Po tomu je 2019. druga ili treća najtoplija godina otkad postoje mjerenja - također je upozorio Taalas.

WMO je ponovno iznio podatak po kojemu je koncentracija ugljikova dioksida prošle godine u svijetu dosegnula rekordnu razinu u atmosferi te u ovoj godini nastavlja rasti. Kako se to odražava na mora i oceane?

- Podaci Svjetske meteorološke organizacije upozoravaju na to da veliku cijenu zbog globalnog zatopljenja plaćaju i oceani jer apsorbiraju toplinu i ugljikov dioksid. Toplina oceana dosegnula je rekordnu razinu, a morska voda je za 26 posto kiselija nego na početku industrijskog razdoblja, a pritom propadaju brojni morski ekosustavi - naglasio je glavni tajnik Taalas.

Ne stradavaju samo ekosustavi nego je i u mnogim dijelovima našeg planeta Zemlje i sve više stanovništva izloženo takvim klimatskim anomalijama:

- Osim velike štete koju globalno zagrijavanje nanosi prirodi, biljnom i životinjskom svijetu, sve više temperature iz godine u godinu utječu i na ljude, a toplinski valovi posebna su opasnost za starije osobe, što je osobit problem u mnogim zemljama - zaključuju Taalas i Svjetska meteorološka organizacija. (D.J.)
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike