Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

Upisi u predškolu do 6.
prosinca, a početak 3. veljače
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Predškola za buduće prvašiće bit će organizirana u vrtićima Radost, Maslačak, Jaglenac, Josipovac i Zvončić

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Osijek objavilo je javni poziv za upis djece u program predškole za djecu rođenu od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2014. godine, a koja do sada nisu bila obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja.

Program predškole, u trajanju od 250 sati, provodit će se od 3. veljače do 3. travnja 2020. godine u podcentrima Radost (Zagrebačka 10), Maslačak (Velaluška ulica bb), Jaglenac (Krstova ulica 99a), Josipovac (Ulica M. Marulića 18a) i Zvončić (Ulica Grada Vukovara 2a, Čepin). Rok za prijavu djece u program predškole je 6. prosinca, a zajednički sastanak za sve roditelje predškolaca održat će se 28. siječnja 2020. s početkom u 18 sati u upravnoj zgradi Dječjeg vrtića Osijek.

"Upisi su organizirani od 25. studenoga do 6. prosinca ove godine u upravnoj zgradi Dječjeg vrtića Osijek, Vijenac Ivana Meštrovića 7 (II. kat), od 8 do 11 sati. Na upis je potrebno donijeti ispunjen Zahtjev za upis djeteta i ispunjen Inicijalni upitnik, koji se mogu pronaći na www.vrticiosijek.hr, preslik izvoda iz matične knjige rođenih ili rodni list za dijete, preslike osobnih iskaznica roditelja, nalaz i mišljenje prvostupanjskog tijela vještačenja (Centar za socijalnu skrb) o postojanju poteškoća u razvoju te liječničku potvrdu i iskaznicu imunizacije. Zbog organizacije rada programa predškole molimo roditelje da na vrijeme obave upis djeteta. Iz navedenih razloga naknadne zahtjeve za upis u program predškole nećemo moći uvažiti", poručuju iz Dječjeg vrtića Osijek.

Ističe se kako predškola služi da se djeca naviknu na nove prostorne uvjete i učiteljicu kao autoritet te na poštovanje pravila koja nisu kućna, nego pravila ustanove. Odnosno, djeci se pomaže da se socijaliziraju i osamostale. To znači da se dijete samo brine o svojim stvarima, da može samo otići na toalet i brinuti se o osobnoj higijeni, da može samostalno skinuti, odjenuti odjeću i obuti obuću u kojoj je došlo te da ju zna odložiti na za to predviđeno mjesto. Uz to, u predškoli djeca moraju naučiti poštovati autoritet osobe koja ih vodi. U tu svrhu ih se uči poštovati pravila skupine koja postoje kako bi se naučila da njihovo poštovanje vodi k ugodnom suživotu u zajednici. No, predškola je i mnogo više od toga.

"Cilj je programa predškole svakom djetetu u godini dana prije polaska u školu osigurati optimalne uvjete za unaprjeđivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji ću mu pomoći u prilagodbi na nove uvjete života, rasta i razvoja u školskom okruženju. To ćemo postići tako da će se programom zadovoljiti djetetove potrebe za sigurnošću, pripadnošću, ljubavlju, samopoštovanjem i poštovanjem drugih osoba te potrebe za samoostvarenje osobnih potencijala. Razvijat će se i unaprjeđivati tjelesne, emocionalne, socijalne i spoznajne potencijale djeteta te poticati komunikacijske vještine potrebne za nove oblike učenja", kažu iz Dječjeg vrtića Osijek.

Od konkretnih će vještina program predškole obuhvatiti učenje osnovne komunikacije na materinskom jeziku, elementarnu komunikaciju na stranim jezicima, usvajanje osnovnih matematičkih kompetencija te osnovne kompetencije u prirodoslovlju i tehnologiji.

Ivana Solar
MANJE DJECE U PREDŠKOLI
U pedagoškoj godini 2018./2019. u program predškole, pod kapom Dječjeg vrtića Osijek, bilo je uključeno ukupno 85 predškolaca rođenih od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. raspoređenih u pet vrtića. Tada je djece u sustavu predškole bilo znatno manje negoli godinu prije - i to za cijelu jednu skupinu. Iz Dječjeg vrtića Osijek ovu su pojavu objasnili porastom djece u redovitim programima gradskih vrtića. Hoće li se taj trend smanjenja broja djece koja se spremaju za školu u 2020. godini nastaviti - ostaje vidjeti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike