Regija
VLASNIČKA STRUKTURA VODOPRIVREDE

Županija prodaje dionice vrijedne 2,5 milijuna kuna
Objavljeno 30. studenog, 2019.
To će povećati likvidnost i konkurentnost tvrtke te joj omogućiti slobodan nastup na tržištu, bez opterećenja i ograničenja
VINKOVCI

Županijska skupština vukovarsko-srijemska još u rujnu odlučila je da Županija može prodati svoj vlasnički udjel u vinkovačkoj Vodoprivredi d.d. i sada je pokrenut postupak prodaje. U temeljnom kapitalu Vodoprivrede Vukovarsko-srijemska županija raspolaže udjelom koji čini 25.326 dionica u ukupnoj nominalnoj vrijednosti od 2.535.600 kuna, što čini 24,74 posto temeljnog kapitala. Županijska skupština utvrdila je kako ne postoji javni interes Županije za zadržavanjem dionica u temeljnom kapitalu ovog društva.

Dionica 100 kuna
Prodaja dionica Vodoprivrede provest će se na temelju javnog prikupljanja ponuda, a početna cijena je 100 kuna po dionici. Naime, temeljni kapital trgovačkog društva Vodoprivreda u iznosu od 10.246.400 kuna podijeljen je na 102.464 dionice, svaka nominalne vrijednosti 100 kuna. Novac dobiven od prodaje gotovo 25 posto suvlasničkog udjela dionica bit će uplaćen u županijski proračun. U obrazloženju odluke Županijske skupštine navodi se kako se "trgovačkim društvima prodajom dionica stvaraju uvjeti za mogućnost aplikacija na svim natječajima za izvođenje radova u vodnom gospodarstvu na svim razinama, jer postotak u vlasništvu lokalne, odnosno, područne (regionalne) samouprave više neće biti ograničavajući faktor pri natjecanju". To znači da ako prestane postojati javni interes jedinice područne samouprave za vlasništvo dionica, predstavničko tijelo može odlučiti da se dionice prodaju, a to omogućuje društvima da se mogu bez zapreka natjecati na svim natječajima.

U Županiji vukovarsko-srijemskoj pojašnjavaju kako su s obzirom na djelatnost ove tvrtke i tržišne prilike, vodeći se načelom dobrog gospodarstvenika, zaključili kako je u najboljem interesu Vodoprivrede prodaja dionica koje posjeduje, smatrajući kako će jedino na taj način povećati likvidnost i konkurentnost tvrtke te joj omogućiti slobodan nastup na tržištu, bez opterećenja i ograničenja koja je imala ili bi mogla imati s obzirom na vlasničku strukturu.

Ostalo ne prodaje
"U skladu s navedenim, putem javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica trgovačkog društva Vodoprivreda d.d., objavljenog 8. studenoga ove godine, u prodaji je 25.356 dionica društva, nominalne vrijednosti 100 kuna po dionici. Županija u ovome trenutku ne planira prodavati dionice ili udjele koje posjeduje u ostalim tvrtkama", navode u odgovoru iz Županije.

Željko Šarčević, direktor Vodoprivrede, podsjeća kako je trenutna vlasnička struktura takva da je oko 68 posto dionica u privatnom vlasništvu, 7 posto su trezorske dionice u postupku prenošenja na zaposlenike u društvu, a oko 25 posto, do prodaje, u vlasništvu Županije vukovarsko-srijemske.

- Županijska skupština donijela je odluku o prodaji svojih dionica i takva prodaja nije dokapitalizacija. Sama provedba postupka kupoprodaje dionica neće donijeti neke značajne promjene u poslovanju Vodoprivrede Vinkovci jer je i do sada Županija bila manjinski dioničar u društvu i na temelju svog postotka ostvarivala prava i obveze sukladno Zakonu o trgovačkim društvima – pojasnio je Željko Šarčević.

U skladu s bogatom graditeljskom tradicijom vinkovačkog kraja, a na temelju dugogodišnjeg iskustva koje seže čak do 1924. i raspoloživim kapacitetima, Vodoprivreda Vinkovci se posljednjih godina razvijala i dokazivala izvodeći građevinske radove u području niskogradnje i specijalizirala se za izgradnju i održavanje hidrotehničkih građevina. Od 1997. djeluje kao dioničarsko društvo nakon čega slijedi intenzivan razvoj, kontinuirano povećanje prometa i broja zaposlenih i danas je društvo u većinskom privatnom vlasništvu, uglavnom vlastitih zaposlenika te, još uvijek, Županije vukovarsko-srijemske. Od 200 zaposlenih, 22 su visokostručni djelatnici, a ostatak čine kvalificirani kadrovi za specifične vrste poslova koje društvo obavlja.

Miroslav Flego
Suvremena mehanizacija, projektni odjel
- Kontinuirano razvijamo i usvajamo nova znanja, tehnologije i vještine, jer smo potpuno svjesni da je naša snaga u znanju i vještinama naših zaposlenika. Imamo kvalitetne i uspješne ljude koji dodaju vrijednost svakom procesu čiji su sudionici.

Uz kvalitetnu radnu snagu, posjedujemo i najsuvremeniju mehanizaciju za izgradnju ili održavanje hidrotehničkih objekata, pogone za eksploataciju i oplemenjivanje šljunka te vlastiti projektni odjel – navodi Željko Šarčević, dodajući kako poslovanje nastoje temeljiti na načelima održivog razvoja.
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike