Osijek
OD GRADSKOG VRTA DO ŠKOLSKIH DVORANA

Četiri kategorije sportskih objekata
Objavljeno 28. studenog, 2019.

Budući da je prijašnjih godina gotovo 50 posto izdvajanja za razvoj sporta iz gradskog proračuna odlazilo upravo za održavanje, korištenje i gradnju sportskih objekata, što je bilo opterećenje za proračun, u gradskoj su se administraciji odlučili za taktiku davanja sportskih građevina (poglavito druge kategorije) na upravljanje zainteresiranim sportskim klubovima odnosno udrugama građana. Oni su u takvom aranžmanu dužni voditi brigu o održavanju objekta zadržavajući pri tome sportsku djelatnost.

Jedan od boljih primjera takvog obostranog interesa u razvitku sportskih objekata jest onaj javno-privatnog partnerstva u kojemu je revitaliziran objekt Sokolskog doma. Privatni je investitor uložio 35 milijuna kuna i pri tome ostvario pravo koncesije na korištenje sljedećih 40 godina. No istovremeno vrata tog centra i dalje su širom otvorena za sve osječke sportske rekreativce, koji se mogu koristiti sportskim terenima na otvorenom dijelu tog kompleksa.

Inače, Grad Osijek je objekte sportske namjene klasificirao u četiri kategorije, ovisno o materijalnoj i povijesnoj ulozi, kao i o broju korisnika.

U prvoj kategoriji riječ je o kapitalnim sportskim građevinama posebnog značenja zbog velike materijalne vrijednosti. Dvanaest je takvih objekta, na prvom je mjestu, očekivano, Nastavno-sportska dvorana Gradski vrt. Potom su tu sportske dvorane Zrinjevac i Jug, Gradski bazeni, Srednjoškolsko igralište, streljana Pampas, ali i pomalo iznenađujuće - Boćarski dom Retfala.

Druga kategorija objekata, a to su oni za koje se uzima u obzir vrijednost građevina, razvoj sporta, povijesna uloga i broj korisnika, obuhvaća stadion Gradski vrt, Sportski centar Sokolski dom, sportske centre LIO, Grafičar, Bikara i Višnjevac, dvoranu za borilačke sportove, Centar terapijskog i rekreacijskog jahanja, Zračnu luku Čepin (...) - ukupno 20 objekta.

U trećoj su kategoriji javne rekreacijske i sportske površine koje su povjerene na upravljanje i održavanje Športskim objektima. Riječ je o sportskim terenima pod vedrim nebom razasutim po gradskim i prigradskim naseljima. Četvrtu kategoriju čine sportske dvorane osnovnih škola.
D. Kuštro
U prvoj kategoriji riječ je o sportskim građevinama posebnog značenja zbog velike materijalne vrijednosti
50

posto izdvajanja za razvoj sporta iz proračuna odlazilo je na održavanje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike