Regija
BARANJSKI GOLUB OSVAJA SVE VIŠE VRIJEDNIH PRIZNANJA

‘‘Brnjevarski‘‘ golubari žele veliku baćinu skulpturu u središtu mjesta
Objavljeno 19. studenog, 2019.
BRANJIN VRH - Središte Branjinog Vrha dobilo je novi izgled. Sredstvima iz Intervencijskog plana u cijelosti je rekonstruiran mjesni Dom kulture i pretvoren u modernu i funkcionalnu građevinu od koje će koristi imati svi mještani. Uređen je i okoliš, a potrebne su samo tehničke sitnice kako bi konačno dobio i uporabnu dozvolu. Novi izgled ima i mjesni trg, a upravo na njemu, ‘‘glasno razmišljaju‘‘ u udruzi uzgajivača malih životinja Baranja, lijepo bi se uklopila poveća skulptura baranjskog goluba baće - jedine baranjske pasmine goluba.


- Za sada je sve samo na ideji. Nadam se da ćemo je uspjeti realizirati - kaže predsjednik Udruge Adam Sović, naglašavajući kako je, ipak, riječ o pasmini "rođenoj" u Branjinom Vrhu, nastaloj nakon mukotrpnog i višegodišnjeg rada. A da je baćo zaslužio mjesto na središnjem trgu dokaz su i brojne nagrade koje su za baću, diljem Hrvatske i Europe, osvojili članovi udruge. Krenimo od posljednjih, onih osvojenih na 16. Izložbi malih životinja i državnoj izložbi hrvatskih pasmina, održanoj proteklog vikenda u Zaboku.


- Na izložbi su, osim mene, iz naše udruge sudjelovali još Denis Čeh, Stjepan Bunić i Danijel Farkaš, svaki s po deset grla baranjskih golubova. Svi su proglašeni šampionima, a moj bijeli primjerak proglašen je prvakom pasmine, osvojivši rekordnih 97 bodova - priča Sović, dodajući kako su iznimno zadovoljni postignutim rezultatom koji im daje dodatni elan za daljnji rad. Već se pripremaju za nove državne izložbe, preko one koja će biti održana u Vukovaru, gdje će izlagati golubove iz mladog uzgoja, pa sve do one u Osijeku, koja će označiti kraj ovogodišnje sezone izložbi. Dakako da planiraju odlazak i na međudržavnu državnu, koja će se 2021. godine održati u Austriji. Takve se izložbe održavaju svake tri godine, a ‘‘brnjevarski‘‘ se golubari još sjećaju uspjeha ostvarenih na prošloj. Prije godinu dana održana je u danskom gradu Herningu, gdje je izloženo bilo više od 28.000 primjeraka. Dva baranjska goluba osvojila su tada šampionske titule, a Sović je sa svojim golubovima osvojio titulu Europskog majstora uzgoja te prestižnu nagradu - Europsku zastavu pobjednika (Europa band). Stručna je komisija bila iznimno zadovoljna baranjskim golubovima, što su, uostalom, pokazali i rezultati. Njihovim predispozicijama, očito, zadovoljni su i brojni golubari. Premda je riječ o pasmini koja je svjetlo dana ugledala 2013. godine, kada su ga službeno priznale stručne službe Saveza udruga uzgajatelja malih životinja Hrvatske na Državnoj izložbi u Bjelovaru, baranjski je golub poprilično tražen.


- Već ga ima u Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i još nekim državama, a za njega je interes pokazan i prošlog tjedna u Zaboku - priča Sović. Inače, u Hrvatskoj je priznato deset pasmina domaćih golubova. Donedavno, baranjski golub bio je najmlađi, a sada je to pačetinski golub. Nažalost, od povratka najstarijeg glinenog primjerka baranjskog goluba u Baranju najvjerojatnije neće biti ništa. Podsjetimo, figurica koja datira iz 10. stoljeća prije Krista nalazi se u somborskom Muzeju. Iskopana je uz Dunav, s njegove baranjske strane, a Muzeju je poklonjena još 1902. godine.
Ona je bila i misao vodilja stvaranju (rekonstruiranju) nove/stare hrvatske pasmine goluba, koju su baranjski golubari uzgojili od tri pasmine, među kojima je i najzastupljeniji golub baranjskih volijera - king. Ivica Getto
10

pasmina domaćih golubova priznato je u Hrvatskoj, a najmlađi je pačetinski golub
Možda ste propustili...

ŽELE ZADRŽATI MLADE LJUDE

Nagodinu studentima po 800 kuna stipendije

"SIGURNIM KORAKOM DO VLASTITOG POSLA"

Za poduzetnike početnike 800.000 kuna potpora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana