Regija
BARANJSKI GOLUB OSVAJA SVE VIŠE VRIJEDNIH PRIZNANJA

‘‘Brnjevarski‘‘ golubari žele veliku baćinu skulpturu u središtu mjesta
Objavljeno 19. studenog, 2019.
BRANJIN VRH - Središte Branjinog Vrha dobilo je novi izgled. Sredstvima iz Intervencijskog plana u cijelosti je rekonstruiran mjesni Dom kulture i pretvoren u modernu i funkcionalnu građevinu od koje će koristi imati svi mještani. Uređen je i okoliš, a potrebne su samo tehničke sitnice kako bi konačno dobio i uporabnu dozvolu. Novi izgled ima i mjesni trg, a upravo na njemu, ‘‘glasno razmišljaju‘‘ u udruzi uzgajivača malih životinja Baranja, lijepo bi se uklopila poveća skulptura baranjskog goluba baće - jedine baranjske pasmine goluba.


- Za sada je sve samo na ideji. Nadam se da ćemo je uspjeti realizirati - kaže predsjednik Udruge Adam Sović, naglašavajući kako je, ipak, riječ o pasmini "rođenoj" u Branjinom Vrhu, nastaloj nakon mukotrpnog i višegodišnjeg rada. A da je baćo zaslužio mjesto na središnjem trgu dokaz su i brojne nagrade koje su za baću, diljem Hrvatske i Europe, osvojili članovi udruge. Krenimo od posljednjih, onih osvojenih na 16. Izložbi malih životinja i državnoj izložbi hrvatskih pasmina, održanoj proteklog vikenda u Zaboku.


- Na izložbi su, osim mene, iz naše udruge sudjelovali još Denis Čeh, Stjepan Bunić i Danijel Farkaš, svaki s po deset grla baranjskih golubova. Svi su proglašeni šampionima, a moj bijeli primjerak proglašen je prvakom pasmine, osvojivši rekordnih 97 bodova - priča Sović, dodajući kako su iznimno zadovoljni postignutim rezultatom koji im daje dodatni elan za daljnji rad. Već se pripremaju za nove državne izložbe, preko one koja će biti održana u Vukovaru, gdje će izlagati golubove iz mladog uzgoja, pa sve do one u Osijeku, koja će označiti kraj ovogodišnje sezone izložbi. Dakako da planiraju odlazak i na međudržavnu državnu, koja će se 2021. godine održati u Austriji. Takve se izložbe održavaju svake tri godine, a ‘‘brnjevarski‘‘ se golubari još sjećaju uspjeha ostvarenih na prošloj. Prije godinu dana održana je u danskom gradu Herningu, gdje je izloženo bilo više od 28.000 primjeraka. Dva baranjska goluba osvojila su tada šampionske titule, a Sović je sa svojim golubovima osvojio titulu Europskog majstora uzgoja te prestižnu nagradu - Europsku zastavu pobjednika (Europa band). Stručna je komisija bila iznimno zadovoljna baranjskim golubovima, što su, uostalom, pokazali i rezultati. Njihovim predispozicijama, očito, zadovoljni su i brojni golubari. Premda je riječ o pasmini koja je svjetlo dana ugledala 2013. godine, kada su ga službeno priznale stručne službe Saveza udruga uzgajatelja malih životinja Hrvatske na Državnoj izložbi u Bjelovaru, baranjski je golub poprilično tražen.


- Već ga ima u Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj, Austriji i još nekim državama, a za njega je interes pokazan i prošlog tjedna u Zaboku - priča Sović. Inače, u Hrvatskoj je priznato deset pasmina domaćih golubova. Donedavno, baranjski golub bio je najmlađi, a sada je to pačetinski golub. Nažalost, od povratka najstarijeg glinenog primjerka baranjskog goluba u Baranju najvjerojatnije neće biti ništa. Podsjetimo, figurica koja datira iz 10. stoljeća prije Krista nalazi se u somborskom Muzeju. Iskopana je uz Dunav, s njegove baranjske strane, a Muzeju je poklonjena još 1902. godine.
Ona je bila i misao vodilja stvaranju (rekonstruiranju) nove/stare hrvatske pasmine goluba, koju su baranjski golubari uzgojili od tri pasmine, među kojima je i najzastupljeniji golub baranjskih volijera - king. Ivica Getto
10

pasmina domaćih golubova priznato je u Hrvatskoj, a najmlađi je pačetinski golub
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike